Nove varnice između NATO i Rusije

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove varnice između NATO i Rusije

Zamenik komandanta NATO snaga u Evropi general Adrijan Bredšou izjavio je da Rusija predstavlja egzistencijalnu pretnju Severnoatlantskom paktu i da strateški konflikt sa Zapadom nije isključen.
Bredšou je u sinoćnjem govoru Kraljevskom vojnom institutu u Londonu rekao da postoji opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Rusija svoje konvencijalne snage, za koje je dokazala da može da ih pokrene, u budućnosti iskoristi ne samo za zastrašivanje i pritisak, nego za okupaciju dela NATO teritorije.

"Koliko god malo verovatno to sada izgledalo, rizik od eskalacije i klizanja u strateški konflikt predstavlja egzistencijalnu pretnju celom našem biću", rekao je general u govoru čiji je snimak postavljen na internet stranicu Instituta.
Bredšou je ukazao da je Rusija tokom konflikta u Ukrajini pokazala da ume da vodi "hibridni rat", koji uključuje kombinaciju konvencijalne vojske, subverzije, političke agitacije, neprijateljske propagande i drugih sredstva za destabilizaciju.
Zbog toga je, rekao je general, neophodno da NATO na svojim istočnim granicama stalno održava celovit sistem odvraćanja, koji osim nove jedinice za brzo reagovanje treba da uključi i sredstva za suprotstavljanje ruskom zastrašivanju i propaganda.
Za ovo je, kako je ukazao, neophodna pomoć Evropske unije, koja bi trebalo da osnuje televizijski kanal na ruskom jeziku koji bi kontrirao "neprijateljskoj i gotovo komičnoj propagandi svojih medija koju Rusija svakodnevno upumpava u domove svojih građana".
O toj temi govorio je i poljski ministar inostranih poslova Gžegož Šetina. Rekao je da evropske zemlje razmatraju načine kako da se suprostave ruskoj propagandi koja prodire u Evropu preko medija koje podržava Kremlj.
"Ruska propaganda se finansira direktno iz državnog budžeta Rusije i tu se javlja pitanje - kako može Evropa da se zaštiti", rekao je Šetina, prenela je agencija AP.
Posmatrači navode da ruski mediji na stranom jeziku poput televizija Raša tudej ili onlajn medijima šire stavove Kremlja u cilju dobijanja podrške za svoje akcije u Ukrajini.
Šetina je rekao da zemlje Evropske unije razmatraju pokretanje televizije na ruskom jeziku koji bi se emitovala u Rusiji.
AP podseća da su, "u doba komunizma", narodi Istočne Evrope dobijali vesti preko Radio Slobodne Evrope i Glasa Amerike koje je sponzorisala SAD i koji su postavili osnove za kasnije političke promene "iza Gvozdene zavese". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove varnice između NATO-a i Rusije

Izvor: RTS, 21.Feb.2015

Zamenik komandanta NATO snaga u Evropi general Adrijan Bredšou izjavio je da Rusija predstavlja egzistencijalnu pretnju Severnoatlantskom paktu i da strateški konflikt sa Zapadom nije isključen. Niko ne treba da gaji iluziju da može da izvrši pritisak na Rusiju, kaže predsednik Rusije Vladimir...

Nastavak na RTS...

Bredšou: Rusija pretnja NATO-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2015

Zamenik komandanta NATO snaga u Evropi general Adrijan Bredšou izjavio je da Rusija predstavlja egzistencijalnu pretnju Severnoatlantskom paktu (NATO) i da strateški konflikt sa Zapadom nije isključen...Bredšou je u sinoćnjem govoru Kraljevskom vojnom institutu u Londonu kazao da postoji opasnost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.