Nova misija NATO-a na avganistanskoj ”licitaciji”

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova misija NATO-a na avganistanskoj ”licitaciji”

26.11.2013. -

Prošle nedelje u Kabulu na savetu starešina plemena oko 2500 učesnika, među kojima su bili sveštenici, političari i predtavnici avganistanskih vlasti, odobrilo je nacrt sporazuma sa SAD po pitanjima bezbednosti. Sporazum se sklapa sa Vašingtonom, ali on, smatraju analitičari, faktički otvara put za novu NATO misiju koja treba da započne svoju delatnost posle povlačenja koalicije do kraja 2014. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Odlučna podrška (Resolute Support) — tako će se nazivati nova školska misija Severnoatlantske alijanse. Njen cilj je da pruži vlastima i bezbednosnim strukturama Avganistana pomoć u pripremi i obuci kadrova za armiju i organe bezbednosti, kao i konsultativnu pomoć prilikom izvođenja operacija protiv terorista. Buduća misija za sada nema mandat, i konrektni aspekti njene delatnosti još nisu određeni. Ova neodređenost u velikoj meri bila je uslovljena otezanjem avganistanske strane da potpiše sporazum sa SAD o pitanjima bezbednosti. Ključna njegova tačka je, kako je već bilo saopšteno, određivanje statusa američkih vojnika koji ostaju u Avganistanu u okviru nove misije. Tačnije, njihovo izvođenje van delovanja lokalnog pravosuđa. Oko tog stava su se vodile najoštrije rasprave. Tačnije, političke licitacije. Pri tome sa svim istočnim nijansama i lukavostima.

U svom vrlo emocionalnom govoru na otvaranju skupa starešina predsednik Hamid Karzaj je dopustio sebi pomalo začuđujuće pasaže. Ne verujem Amerikancima. I oni meni takođe ne veruju. Ali Avganistan izmučen ratom ima potrebu za sporazumom sa SAD. A u završnom govoru, posle odobrenja sporazuma od strane učesnika saveta, Karzaj je sad već pripretio da neće potpisati sporazum dok Amerikanci u zemlju ne donesu mir.

Za eksperte je jasno da će Bela kuća koja strogo traži potpisivanje porazuma do kraja 2013. godine postići svoje.

Između ostalog, piše nemački Berliner Cajtung, čak i odobrenje sporazuma sa SAD u savetu starešina nije rešenje problema. Nastavak vojnog prisustva u Avganistanu označava, kako piše list, večiti rat. O tome govori i kopredsednik nezavisnog međunarodnog analitičkog centra „Afghanistan Analysts Network“ Tomas Ruting.

- Dok se zapadne trupe budu nalazile u Avganistanu, one će ostati sa jedne strane stabilizacioni, a sa druge destabilišući faktor. Jer one će i dalje biti meta za teroriste. Nastavak vojnog prisustva je dalje podsticanje rata.

A za sada se cenkanje na ističnoj političkoj pijaci Avganistana nastavlja.

Oleg Severgin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.