Nikolić sa Lukašenkom - Srbija se treba „zakačiti“ za Evroazijski savez

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa Lukašenkom - Srbija se treba „zakačiti“ za Evroazijski savez

13.06.2014. -

Uprkos protivljenju Zapada, koji je po tvrdnji Lukašenka bio spreman da uradi sve kako bi bila sprečena njegova poseta Srbiji, predsednik Belorusije je ipak boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, gde ga je dočekao predsednik Nikolić kao velikog prijatelja i državnika koji – „uvek dolazi prvi kada je najteže“.

Nema sumnje da je srpski predsednik izgovarajući te reči pre svega mislio na poznatu Lukašenkovu posetu Srbiji u jeku NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bombardovanja, kada je štaviše, kako se baš ovih dana otkriva – nudio Srbiji najsavremenije naoružanje za odbranu. A uoči svog dolaska, beloruski predsednik je dao izjavu kakva se ni u bujnoj mašti ne može čuti od evropskih zvaničnika, s obzirom da je kazao da je kosovski presedan bio loš, te izrazio uverenje da se „priča o Kosovu nije završila, jer će tek imati epilog“, dodavši da je „Kosovo - kolevka srpskog naroda, od koje Srbi nikada neće odustati“.

Međutim, pored političkih izraza nesumnjive blagonaklonosti prema zemlji domaćinu, poseta Aleksandra Lukašenka Beogradu je imala i snažnu ekonomsku komponentu, s obzirom da su dve strane potpisale osam međudržavnih sporazuma, a čuli su se i konkretni predlozi za zajednički izvoz na treća tržišta. Inače, brojne činjenice u vezi Belorusije govore u prilog tome da ona zaista u mnogo čemu može da posluži Srbiji kao pozitivan primer, a dovoljno je recimo istaći podatak da nezaposlenost u toj zemlji skoro da ne postoji.

A kada je reč o demografskoj politici, u skladu sa novim programom za povećanje nataliteta, tamošnji parovi će za prvo dete dobijati 10.000 dolara, dok su za višečlane porodice predviđene i veće povlastice, uključujući dodeljivanje stanova. Takvu politiku svoje zemlje je sam Lukašenko potkrepio ovim rečima - „Meni je najvažnije da mlada mama može bezbedno da izvede dete u šetnju, te da porodice normalno žive i da se rađaju deca. To mi je daleko važnije od toga da mogu da odem u Evropsku uniju i da se tamo smeškamo jedni drugima“. Ono što je pri tom posebno značajno, to je činjenica da se ovo jačanje srpsko-beloruske privredne saradnje odvija u trenutku kada je Belorusija, zajedno sa Rusijom i Kazahstanom, ozvaničila formiranje Evroazijskog ekonomskog saveza, čime se na svetskoj sceni pojavio blok zemalja koji već sada predstavlja jedno od najvećih tržišta na globalnom nivou, a pogotovo će to postati u budućem periodu nakon pridruživanja mnogih drugih zainteresovanih država.

Naravno, sasvim je jasno da kroz saradnju sa tim savezom u nastajanju i Srbija može da ostvari veliku korist i započne privredni oporavak, što je uostalom primetio i predsednik Nikolić, kada je naglasio da „od Srbije i Belorusije nikada neće postojati bolja veza između Evropske unije i Evroazijskog saveza“. S obzirom da se svaka veza, pa tako i ova koju je pomenuo srpski predsednik, sastoji od niza povezanih karika, proističe nedvosmisleni zaključak da se Srbija u cilju jačanja svoje posustale ekonomije treba „zakačiti“ sa jedne strane za Evroazijski savez. Jer kao što reče Lukašenko – normalan život i rađanje dece su važniji od toga da se samo smeškamo jedni drugima.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.