Nije još odlučeno ko će sve imati status borca

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije još odlučeno ko će sve imati status borca

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da nisu tačni navodi pojedinih medija o tome koje će konkretno kategorije boraca dobiti pogodnosti u novom zakonu o borcima.
Zoran Đorđević je to rekao reagujući na napise da novi zakon o borcima predviđa pogodnosti za učesnike svih ratova - zaključno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO bombardovanjem 1999. godine i dodao da o Nacrtu ovog zakona još nije ni počela javna rasprava.

"Ne kažem da neće biti nekih novih stvari i prava, ali o tome se nije raspravljalo, pogotovo kada se radi o tome da će određena prava biti priznata", rekao je ministar novinarima nakon konferencije u Palati Srbija.
Kako kaže, "ništa se ne krije i novi Zakon će biti na javnoj raspravi".
"Ovakvi navodi u medijima mogu samo da naštete onima koji očekuju to pravo i državi koja želi da pruži ljudima najviše moguće. Ne bežimo od toga, ali smo tek u izradi i još nismo krenuli u javnu raspravu" rekao je ministar rada.
Radna grupa za izradu zakona o borcima osnovana je na inicijativu predsednika Republike, rekao je Đorđević i dodao da je cilj da se sublimira 12 zakona koji se odnose na borce i veterane, kao i četiri uredbe, jedna odluka, četiri protokola...sve u jedan novi zakon ".
Večernje novosti su objavile da je posle mnogo decenija sklopljen politički konsenzus, i da zakon obuhvata sve učesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine, odnosno da se priznaju učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine.
Kako se dodaje, najveća novina su i regulisanje prava za učesnike u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine.
Kako navodi list, u te pogodnosti spadala bi mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Đorđević demantuje navode o pogodnostima za borce

Izvor: Blic, 23.Jan.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da nisu tačni navodi pojedinih medija o tome koje će konkretno kategorije boraca dobiti pogodnosti u novom zakonu o borcima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.