Nezaustavljivi: Mi smo već u NATO-u

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 23:34

Nezaustavljivi: "Mi smo već u NATO-u"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zadovoljan je rezultatima nedavnog samita NATO-a u Viljnusu.

On je dodao da je njegova zemlja psihološki već članica zapadne vojne alijanse.

"Prevazišli smo psihološku barijeru i vidim da se Ukrajina već vidi kao prava članica NATO-a", rekao je Kuleba u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

On žali što se ovaj "kvantni skok" nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogodio u Viljnusu, ali je uveren da će se dogoditi, tj. članstvo u NATO "neminovno dolazi". A to će se desiti "mnogo ranije nego što nam se sada čini", rekao je Kuleba. Iza zatvorenih vrata, rekao je Kuleba, svi su ih uveravali da dolazi članstvo u Alijansi, ali je samo pitanje kada i koliko.

Govoreći o "bezbednosnom paktu", terminu koji su zapadne zemlje koristile do punopravnog članstva u NATO, Kuleba je rekao da Ukrajina to tumači kao "bezbednosne garancije, političku posvećenost u oblasti bezbednosti". On se nada da će posle opšte izjave uslediti bilateralni dokumenti sa obavezujućim odredbama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na samitu u Viljnusu nije uspeo da uputi poziv za članstvo kako bi Ukrajina zvanično ušla u NATO. Umesto toga, obećano mu je da će zemlja postati članica Alijanse nakon završetka rata sa Rusijom, koji je počeo u februaru 2022. godin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.