Nestali brod viđen kod Zelenortskih ostrva

Izvor: RTS, 14.Avg.2009, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestali brod viđen kod Zelenortskih ostrva

Teretni brod, sa petnaestočlanom ruskom posadom, primećen je u blizini Zelenortskih ostrva, na zapadu Afrike. Poslednji kontakt sa brodom "Arktik si" bio je 28. jula. Sumnja se da su brod oteli pirati, što je retkost u evropskim vodama.

Teretni brod "Arktik si" na kojem je petnaestočlana ruska posada, uočen je jutros nedaleko od Zelenortskih ostrva, na zapadu Afrike, javila je ruska državna agencija Itar-Tas, pozivajući se na izvore iz struktura >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO-a.

Generalni direktor odbrane Zelenortskih ostrva Pedro Reis izjavio je da se teretni brod "Arktik si" nalazi u međunarodnim vodama Atlantika, na oko 400 nautičkih milja severno od ostrva Sao Visente.

"Brod je lociran na 400 nautičkih milja severno od ostrva Sao Visente, van isključive ekonomske zone Zelenortskih ostrva", rekao je Reis.

Prema rečima izvora ruske agencije, teretni brod "očigledno zadržavaju nepoznate osobe, moguće, gusari".

U današnjem internet izdanju "Fajnenšel tajmsa Dojčland" se kaže da je brod viđen 620 km od obala Zelenortskih ostrva, tačnije u blizini ostrva Santo Antao.

List se pritom poziva na dva nezavisna izvora, i ističe da su morski pirati zarobili brod i tražili otkup od 1,5 miliona dolara, dodaje ruska agencija.

Komanda ruske ratne mornarice naredila je patrolnom brodu "Ladni" da krene u potragu za nestalim brodom u vodama oko Zelenortskih ostrva gde bi mogao da stigne sutra.

Istovremeno Evropska komisija iznela je sumnju u to da je "Artik si", nosivosti 4.000 tona sa tovarom drvene građe vredne oko 1,3 miliona dolara, zaista bio plen pirata kao što je to operator broda naveo.

Poslednji kontakt krajem jula

Poslednji kontakt sa tim brodom bio je 28. jula. "Artik si" se tada nalazio na ulasku u Lamanš.

Portparol Evropske komisije Martin Selmajr izjavio je da prema radio pozivima sa nestalog broda, "Artik si" je u dva navrata bio napadnut - prvi put nasuprot švedske obale, i drugi put kod portugalske obale, prenosi Rojters.

Selmajr dodaje da iz trenutno dostupnih podataka ne izgleda da je brod bio žrtva uobičajenih napada pirata ili oružanih pljačkaša na moru.

Britanska agencija podseća da je piraterija veoma prisutna u vodama Somalije, ali da bi otmica broda u evropskim vodama bio neviđeni presedan.

Pomorske vlasti Malte, pod čijom zastavom plovi "Artik si", saopštile su da su dobile izveštaje po kojima su se na brod 24. jula, u švedskim vodama, popeli naoružani muškarci obučeni kao policajci koji se bore protiv šverca droge.

Rođaci posade nestalog broda, koji su ruski državljani, obratili su se premijeru Vladimiru Putinu otvorenim pismom u kome traže otvaranje kriminalističke istrage o nestanku broda, javili su ruski mediji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nestali brod" viđen kod Zelenortskih ostrva

Izvor: Blic, 14.Avg.2009

Teretni brod "Arktik si" na kojem je 15-člana ruska posada, uočen je jutros nedaleko od Zelenortskih ostrva, javila je ruska državna agencija Itar-Tass, pozivajući se na izvore iz struktura NATO...Predstavnik ministarstva odbrane Zelenortskih ostrva je naveo u izjavi za rusku agenciju da službe...

Nastavak na Blic...

Rešena misterija nestalog ruskog broda

Izvor: Mondo, 14.Avg.2009

Ministarstvo odbrane Fancuske saopštilo je u petak da je teretni brod sa ruskom posadom koji je krajem jula nestao na Atlantiku, nađen nedaleko od Zelenortskih ostrva, kraj obale Afrike.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.