Nenad Popović: D S S će ostvariti dvocifren rezultat

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenad Popović: D S S će ostvariti dvocifren rezultat

Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić imaju redovnu komunikaciju i u korektnim su odnosima. Sve dosadašnje sukobe na relaciji D S S - SNS potpaljivala je vlast, koja se uplašila naše koalicije. Sada radimo zajedno na raspisivanju izbora, a o eventualnoj koaliciji razmišljaćemo tek posle njih, kaže Nenad Popović, potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << D S S.

Nenad Popović, potpredsednik D S S, kaže da ova stranka sa naprednjacima ima dosta zajedničkog - i jedna i druga stranka zalažu se za Srbiju koja će čuvati Kosovo, koja neće u NATO i koja će biti ekonomski jaka.

Popović: D S S linčuju preko „Kolubare“!

Đelić: Nema EU dok ne rešimo Kosovo

Da li je kriza u Srbiji prošla?

Na pitanje da li je trenutni odnos D S S i SNS “ljubav iz računa”, odgovara:

- Naš odnos je korektan i pun poštovanja. Ako je to “ljubav iz računa”, šta bi tek trebalo da kažu stranke na vlasti. Pa, tamo imate komuniste i monarhiste, levičare i desničare, socijaliste i desne demokrate. One nemaju nikakvu ideološku platformu, već im je cilj isključivo opstanak na vlasti.



Ipak, ni vi ni naprednjaci niste uvek bili, kako ste rekli, puni poštovanja jedni prema drugima.


- To je potpaljivano sa strane. Sada radimo zajedno i cilj nam je da na vlast dođe nova vlada koja će voditi realnu politiku. O svim koalicijama treba razgovarati posle izbora.



Kakav će rezultat D S S postići na izborima?


- Dvocifren i u to nema sumnje. To analize pokazuju, iako nas vlast satanizuje. Već tri godine čitamo da nam pada rejting, a DŠ za to vreme intenzivno raste. Trenutno nas podržava između devet i 11 odsto.

Ipak, da vam je podrška u padu pokazuju rezultati izbora: Koštunica je na predsedničkim izborima osvojio 30,88 glasova, na parlamentarnim 2003. DŠ je osvojio 18 odsto i od tada ste u stalnom padu.

- Građani Srbije su dugo obmanjivani evropskim integracijama. Cela Evropa je u jednom trenutku bila protiv Koštunice jer nije hteo da potpiše ŠP. To bi bilo kao da je priznao Srbiju bez Kosova. Satanizovanje Koštunice sa zapada i u medijima odrazilo se na građane. Ljudi su mislili da će ući u EU, da će imati velike plate i lepo živeti. A niko ne voli onoga ko mu donosi loše vesti.

Da li odgovornost snosi Koštunica?

- Apsolutno ne vidim odgovornost Koštunice. Ja sam ušao u politiku zbog njega. On je najveći državnik u Srbiji.

D S S sve češće opisuju kao ekstremno desničarsku partiju. Da li vam to smeta?

- Ispada da je Koštunica ekstremni desničar samo zato što se ne sviđa nekom u Evropi. Ono u čemu smo ekstremno jaki i na čemu ćemo ekstremno insistirati je zaštita državnog i nacionalnog interesa.

Utisak je da će vam se kampanja svesti na priču o Kosovu.

- Kosovo će biti uvek tema svih tema i tako bi se ponašala svaka odgovorna stranka i svaka država. Za svaku državu je najvažnije pitanje njenog suvereniteta i integriteta.



Koje rešenje D S S predlaže za Kosovo?


- Da se pitanje pokrajine vrati u Savet bezbednosti i UN. Treba reći “ne” Euleksu i za stolom razgovarati o svim pitanjima, ali prvo o statusu. Ja kao poslanik ne znam o čemu pregovara onaj mladi gospodin Borko Stefanović. Nisam uopšte informisan. Skupština je potpuno ponižena.

Na koji način je moguće postići kompromis?

- Najgore je ovo što radi Vlada. Sve čini da bi ušli u EU. Taj evrofanatizam se graniči sa nekadašnjim komunizmom. Mi za Alabance predlažemo najveću moguću autonomiju koja postoji u Evropi, ali u okviru granica Srbije.



Ali to ne zadovoljava vlasti na Kosovu?


- Ako mi budemo insistirali na našim principima, ta država nikada neće zaživeti. Sve što je lažno i što je napravljeno na trgovini organima i najvećem kriminalu i korupciji koji postoji danas u Evropi nema šanse za dugi život.

Pet inicijativa

Demokratska stranka Srbije danas će predstaviti program koji se sastoji od pet inicijativa za oporavak srpske privrede. Kako kaže Nenad Popović, to su industrijalizacija, inovacije, investicije, izvoz i institucije.

- Vlast će pokušati da glavna tema izbora budu evropske integracije, ali to se neće dogoditi. Tema broj jedan biće ekonomija. O evropskim integracija možemo da pričamo tek 2025. godine, kada će Srbija imati teoretske šanse da uđe u EU.

(Blic)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.