Nemoćni Zanijer uvod za Euleks, pa za NATO čizmu?

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoćni Zanijer uvod za Euleks, pa za NATO čizmu?

BEOGRAD - Zašto jedan Lamberto Zanijer, šef Unmika i izaslanik Generalnog sekretara UN Ban Đi-muna trpi da ga prištinski, što zvaničnici, što mediji, vređaju i unižavaju, osporavaju mu ovlašćenja i opominju ga da ne bude drzak jer će mu spakovati kofere i, kao svaka suverena država, otpremiti ga iz „Republike Kosovo“ kao „personu non grata“? Koji je razlog što Zanijer još nije sastavio ni detaljan spisak opstrukcija, koji je Rusija zahtevala, pošto je usred SB UN kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ne može da sprovodi ovlašćenja iz Rezolucije 1244, jer ga „Albanci ne slušaju otkad su proglasili ustav“.

Ili Zanijer možda svesno održava imidž nemoćnog, kako bi u skladu sa argumentacijom koju je pokušao da progura u NJujorku, kada se raspravljalo o rekonfiguraciji Unmika, doprineo ukidanju Unmika, uvođenju Euleksa i konačnom ostvarenju Ahtisarijevog plana, prema kome će vlast na Kosmetu suštinski pripasti NATO i SAD?

- Zanijerov cilj je da dođe Euleks na mesto misije UN. Da se razumemo, ovako oštar stav prema jednom međunarodnom administratoru, prvi je otkako su pre devet godina UN počele da upravljaju Kosovom i to nije zato što su se Albanci odjednom ohrabrili i postali arogantni. Reč je o strategiji koja ima blagoslov Amerike i čiji je cilj puno ostvarenje Ahtisarijeve zamisli - kaže Marko Jakšić i dodaje da Unmik mora da bude proteran, jer je postao smetnja kao oličenje Rezolucije 1244, koju „Albanci i SAD hoće da pregaze“.

Analitičar Aleksandar Mitić sa instituta „4S“ u Briselu podsetio je prošle nedelje, u izjavi za ruske medije, da Ahtisarijev plan „direktno ukazuje na to da je NATO najviša vlast na Kosovu“.

UNMIK SE ISELJAVA

Osoblje Unmika priprema se da sredinom avgusta napusti jednu od svojih zgrada u centru Prištine, objavio je prištinski dnevnik Lajm. Pozivajući se na izvore u Unmiku, list tvrdi da je veliki broj tehničkog i operativnog osoblja već rezervisao avionske karte za povratak u zemlje iz kojih su došli.

Lajm citira portparola Unmika Aleksandra Ivanka da će Misija UN ovog meseca početi da se iseljava iz zgrada u kojima je bila smeštena i da će time početi smanjivanje njenog osoblja. Mediji u Prištini su ranije preneli da će rekonfiguracija Unmika biti intenzivirana narednih nedelja, posebno nakon letnjih odmora. U tom kontekstu, listovi su preneli da će glavna Unmik zgrada u centru Prištine uskoro biti predata kosovskoj vladi, dok će se Unmik izmestiti u svoju logističku bazu u industrijskoj zoni Prištine, prema Kosovu Polju.

„GLUPOSTI“

Podsećamo da je prištinski Ekspres pisao da je Pol Akda iz Euleksa najavio odlazak sa Kosova ako Zanijer bude i dalje tražio da carinu na severu preuzmu kosovski Srbi. A portparol Unmika Aleksandar Ivanko kaže da nema sukoba na pomenutoj relaciji.

- To su potpune gluposti. Nema nikakvog sukoba Zanijera i Akde po bilo kom pitanju. Ne znam odakle medijima takve informacije, ali one nemaju veze sa istinom. Zanijer održava veoma konstruktivnu vezu sa vladom Kosova, on redovno podnosi izveštaje, kao nedavno, kada je imao sastanak sa ministrom Bogdanovićem. Mi, dakle, imamo jako dobre odnose sa ovdašnjim vlastima - rekao je Ivanko.

- Građanska kontrola NATO delovanja nije čak ni predviđena. NATO iza zidova „Bondstila“ može da radi šta god mu padne na pamet, niko nema kontrolu nad njim. Ne nazivaju Kosovo uzalud „NATO kraljevstvom“. Na primer, NATO odluka da trenira vojsku Kosova nije predviđena nijednim sporazumom - kazao je i dodao da stvaranje najveće američke vojne baze u Evropi „Bondstil“ nije slučajan splet okolnosti, već čvrsta strateška pozicija koja omogućava kontrolu ključnih koridora: energetskih i transportnih, kao i akvatorija Sredozemnog, Crnog mora i Bliskog istoka.

Da su SAD već počele da naoružavaju i uvežbavaju albanske snage bezbednosti ističe profesor Fakulteta za međunarodne odnose Jova Ilić, i to „i bolje i više nego što bi smele“. On, takođe, vidi put kojim Kosovo nastoji da ide - smena Unmika Euleksom, a potom dolazak Severno-atlantske alijanse.

- Prvo je bilo proglašenje nezavisnosti, pa formiranje parlamenta, proglašenje ustava, pasoši, a sad smenjuju UN misiju. NATO će doći kao poslednja faza u stvaranju kosovske države. Ne verujem da da im je cilj da upravljaju Kosovom, već da SAD ostane na Kosovu dugo zbog interesa sa svojom bazom - kaže ovaj bivši diplomata.

On dodaje da bi Zanijeru trebalo da bude neprijatno kad čuje sve što mu poručuju.

- Međutim, on se sa nekima nije uklopio, bio je dosad korektan, pa mu šalju zamenika - objašnjava.

Prištinska štampa ocenila je jednodušno da „od Zanijerovih predloga, kako za KPS, tako i za planiranu šatl-diplomatiju, koja će početi u septembru radi pregovora sa Beogradom, ne postoji pravna zaštita i pomoć iz SB te je Ahtisarijev plan, iako najbolniji kompromis koji smo mogli prihvatiti, jedina odbrana od njegovih inicijativa“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.