Izvor: B92, 08.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka smanjuje snage na Kosovu?

Berlin -- Nemačka vlada želi da smanji broj svojih vojnika na Kosovu, piše nemački list ''Frankfurter algemajne cajtung'', pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

''S obzirom na bezbednosnu situaciju na Kosovu, čini se smisleno da se razmisli o koracima za redukovanje vojnog prisustva'', kazali su u Ministarstvu odbrane. Ovaj konzervativni list istovremeno prenosi da je važno da se to dogodi u konsenzusu s NATO partnerima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Političar vladajuće Hrišćansko-demokratske unije i ekspert za spoljnu politiku Ekart fon Kleden je, međutim, upozorio da je potpuno povlačenje s Kosova toliko daleko da bi se o tome moglo razmišljati.

''Takve spekulacije ne odgovaraju sigurnosnoj situaciji'', rekao je on za nedeljno izdanje ovog lista i ukazao na to da se broj nemačkih vojnika na Kosovu već smanjio.

Podsećajući da je gornja granica nemačkih vojnika na Kosovu 6.440, Ekart fon Kleden je rekao da se tamo sada nalazi još oko 2.600 vojnika Bundesvera.

I ekspert za pitanja odbrane opozicione partije ''Zeleni'' Vinfrid Nahtvaj je upozorio da ne treba lakomisleno redukovati broj vojnika na Kosovu.

''Kfor će još jedno vreme morati da bude jedan od nezamenjivih faktora reda na Kosovu'', rekao je Nahtvaj, političar partije ''Zeleni'' koju je nekada vodio bivši šef nemačke diplomatije Joška Fišer.

Kada je reč o nemačkom vojnom prisustvu na Kosovu, Bundesver tamo, posle Avganistana, ima svoju najveću vojnu misiju na svetu.

Istovremeno, u ukupnom broju od oko 16.000 vojnika Kfora na Kosovu, Nemci daju najveći kontigent.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.