Nema plana B za Makedoniju, prilika jednom u životu

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema plana B za Makedoniju, prilika jednom u životu"

Mladenovac -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio da nepa plana B za Makedoniju i da nema nikakve alternative. "Imaju priliku koja se događa jednom u životu".

Stoltenberg je u Mladenovcu poručio da Makedonija ima priliku koja se događa jednom u životu i da može postati članica samo ako prihvati sporazum o rešenju spora sa Grčkom oko imena države.

!Črvsto verujem da, kada govorimo o FYROM, šta treba da uradi sada jeste da treba da odluči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << makedonska vlada o daljim koracima. Na vladi i skupštini je da donesu odluke. Da odluče kako će ići napred, kako da reaguju na referendum i sve političke implikacije i posledice koje je doneo“, objasnio je on.

Stoltenberg je naglasio da, ako demokratske institucije u Skoplju, odluče da sprovedu u potpunosti sporazum sa Grčkom onda je NATO sa svoje strane spreman da prihvati Makedoniju kao svog 30 člana i to brzo.

„Možemo brzo da pristupimo potpisivanju protokola o pristupanju, ubrzo po promeni imena. Na demokratski izabranim institucijama Makedonije je da li će prihvatiti i primeniti sporazum o imenu. Mi smo spremni da prihvatimo Makedoniju kao novog člana“, ponovio je on.

Podvukao je da ne postiji Plan B, i da nema nikakve alternative. „Nema pristupanja bez sporazuma o imenu. Jedini način za članstvo je da se zemlja dogovori oko imena sa Grckcom. Zato smo i pozdravili dogovor sa Grčkom“, naglasio je Stoltenberg.

Rekao je da NATO nikada neće prisiliti Makedoniju na donošenje odluke, jer se radi o suverenoj odluci jedne suverene zemlje.

„Ovo je prilika koja se dešava jednom u žvotu. Imaju priliku da iskoriste ovaj istorijski trenutak“, zaključio je on.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg: Nema Plana B za Makedoniju, niti alternative

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2018

MLADENOVAC - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija ima priliku koja se događa jednom u životu i da može postati članica samo ako prihvati sporazum o rješenju spora sa Grčkom oko imena države.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.