Ne u NATO, tražiti odštetu

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne u NATO, tražiti odštetu"

Na skupu “Da se ne zaboravi – ne u NATO“, pokrenuta je inicijativa da se od NATO traži odšteta zbog posledica bombardovanja.

Skup su organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih i Klub generala i admirala, povodom 16. godišnjice NATO agresije na Jugoslaviju.

Navedeno je i da je ta agresija predstavljala kršenje svih normi međunarodnog prava, a da su Srbija i tadašnja SRJ pretprele ogromna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << materijalna razaranja i velike ljudske žrtve.

General u penziji Jovo Milanović, je u ime Kluba generala i admirala pokrenuo inicijativu da se obnovi zahtev za ratnu odštetu od NATO i ponovo pokrenu sudski postupci protiv 14 tadašnjii vodećih ličnosti Alijasne zbog agresije.

U radu skupa učestovali su i predstavnici Asocijacije heroja Rusije čije predsednik Aleksej Čagin je rekao da je dogovoreno da grupa mladih iz Srbije dođe u Rusiju u okviru obležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom.

Cilj te posete, po njegovim rečima, biće prenošenje iskustava iz vremena NATO agresije na Srbiju.

Učesnici skupa, kome su prisustvovali i studenti sa univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Banjaluci i Podgovorici, oštro su kritkovali NATO i SAD zbog agresije na SRJ i Srbiju.

Prethodno je u holu u Centra "Sava" otvorena izložba fotografija i knjiga u izdanju Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, posvećena 15 godisnjici rada tog uduženja

Napad NATO-a na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan, a počeo je 24. marta 1999.

Naredbu o napadu tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao je u to vreme generalni sekretar NATO Havijer Solana.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umesto u NATO, tražiti odštetu za bombardovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2015

Beogradski forum za svet ravnopravnih i Klub generala i admirala organizovali su skup povodom 16. godišnjice NATO agresije na SRJ, na kome je pokrenuta inicijativa da se od Alijanse traži ratna odšteta zbog posledica bombardovanja...Na skupu "Da se ne zaboravi - ne u NATO" istaknuto je i da je ta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.