Izvor: JUGpress.com, 07.Maj.2023, 20:42

Ne smemo zaboraviti nikada ovaj dan

NIŠ

Na Univerzitetskom trgu ispred Banovine, parastosom, polaganjem venaca i minutom ćutanja, obeležena je godišnjica stradanja civilnih žrtava rata od kasetne municije u NATO agresiji 1999. godine. Vence na spomenik civilnim žrtvama agresije položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, niških gradskih opština, Nišavskog upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << okruga, SUBNOR-a, vojnih udruženja i udruženja kao i potomci poginulih.U ime Grada Niša vence su položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić.

     „Ne smemo da zaboravimo, treba da ostavimo mladim generacijama u amanet da ovaj dan nikad ne zaborave zbog nedužnih žrtava, ne samo u Nišu, nego i u mnogim bombardovanim gradovima Srbije. Naravno da ćemo se sećati i obeležavati dok smo živi“, kazala je gadonačelnica Dragana Sotirovski.

       Mile Karanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kazao je da je ubistvo nedužnih civila i dece, besumučno bombardovanje gradova, bio zločinački poduhvat NATO-a.

       „Ne znam da li ćemo im oprostiti ali im sigurno nećemo zaboraviti“, kazao je Karanović.

        Anđelko Milićević, pukovnik u penziji, predsednik SUBNOR-a Srbije Grada Niša je još jednom podsetio da je Niš najbombardovaniji grad za vreme NATO agresije.

        „Nišlije su provele u skloništima 45 dana, bilo je preko 50 teško i 200 lakše ranjenih građana, a 26 je njih poginulo, ali Niš je ponosan grad i ne  nikada nije i neće postustati pred nikim“, kazao je Milićević.

         Zastavnik Živorad Mijačić je u trenutku kada su pale bombe prevozio povređenog vojnika do bolnice.

   “Toga se sećam jako snažno. Bio sam siguran da neće biti bombardovanja po civilnim ciljevima, međutim, video sam da tu nema pravila i da su bombe padale po gusto naseljenim delovima grada.Kada smo bilo kod Šumatovačke video sam samo dim, čuo sam vrisku, jauke…”, seća se Mijačić. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.