Ne interesuje ih nuklearno oružje? Rusija je previše zauzeta...

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 13:49

Ne interesuje ih nuklearno oružje? "Rusija je previše zauzeta..."

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa ne planira da povećava broj članica koje koriste nuklearno oružje.

Kako je rekao, ne planira se ni pozicioniranje novih borbenih grupa u Švedskoj.

"Ne planiramo da povećavamo broj zemalja NATO-a sa nuklearnim oružjem", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Briselu, prenosi švedski javni servis SVT.

On je naveo da NATO stalno analizira svoj stav o konvencionalnim snagama, dodavši da trenutno "nema planova za borbene grupe u Švedskoj, poput onih u baltičkim zemljama".

Istakao je da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u "pozitivno uticati na čitavu Alijansu, ali posebno na nordijske i baltičke zemlje".

Dodao je da Alijansa trenutno ne vidi nikakvu vojnu pretnju kada je reč o Rusiji.

"Ne vidimo neposrednu vojnu pretnju nijednoj zemlji NATO-a, delom zbog toga što je Rusija previše zauzeta u Ukrajini, ali i zbog prisustva NATO-a i razumevanja da će napad na jednu članicu Alijanse izazvati odgovor cele Alijanse", naveo je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg: Ako jedna članica pošalje vojsku u Ukrajinu, NATO će postati strana u sukobu

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2024, 13:16

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa ne planira da šalje vojsku u Ukrajinu i upozorio da bi u slučaju da bilo koja članica individualno pošalje trupe, Sjevernoatlantski savez postao strana u sukobu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.