Nata Mesarović na čelu Vrhovnog suda

Izvor: RTS, 09.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nata Mesarović na čelu Vrhovnog suda

Sudija Nata Mesarović izabrana za vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Dosadašnja predsednica Vida Petrović-Škero odbila ponovnu kandidaturu nakon isteka mandata.

Opšta sednica Vrhovnog suda Srbije je za v.d. predsednika izabrala sudiju Krivičnog odeljenja Natu Mesarović, nakon što je dosadašnjoj predsednici Vidi Petrović-Škero istekao četvorogodišnji mandat na toj funkciji

Mesarović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za sudiju Vrhovnog suda izabrana 11. aprila 2003. godine, a sudijsku funkciju obavljala je u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu do 1. januara 2008. godine, od kada je sudija Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije.

Bila je predsedavajuća u postupku za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Sudije Vrhovnog suda Srbije predložile su na Opštoj sednici pored Nate Mesarević i dosadašnju predsednicu sudiju Vidu Petrović-Škero ali je ona odbila da bude kandidat za tu funkciju, navodeći da funkcionisanje sudstva u Srbiji duži niz godina nije sistemski rešeno.

Petrović-Škero je naglasila da, kao predsednik Suda, ne može da utiče na rad sudija kao pojedinaca, da je u toku mandata bila prinuđena da pokrene postupak za razrešenje dvoje sudija Vrhovnog suda Srbije i da se obratila Nadzornom odboru zbog načina rada još troje sudija Vrhovnog suda.

Tokom protekle četiri godine sve sudije su dobile kompjutere, obezbeđeno je više od 30 kabineta i izgrađena je jedna sudnica Vrhovnog suda, navodi se u saopštenju VSS-a.

Izabran je potreban broj savetnika, uvećane su plate svih sudija u Srbiji, rešen je materijalni položaj savetnika Vrhovnog suda, ostvarena je kontinuirana saradnja sa vrhovnim sudovima regiona i drugih zemalja, kao i sa advokatskim komorama.

Najviši sud obeležio je 160 godina od osnivanja, 45 godina izlaženja Biltena sudske prakse, izdata je monografija o najvišem sudu i snimljen film.

Uspostavljena je Služba za evropske integracije, čime je Vrhovni sud Srbije dao svoj doprinos približavanju naše zemlje Evropskoj uniji.

Uprkos višegodišnjem stalnom smanjenju broja sudija, sudstvo Srbije u protekle četiri godine smanjilo je procenat starih predmeta od ukupnog broja predmeta u radu.

Kako nije raspisan konkurs za izbor novog predsednika, vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije, na osnovu člana 67. Zakona o sudijama postavlja Opšta sednica Vrhovnog suda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.