Nastavlja se misija NATO-a na Kosovu

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se misija NATO-a na Kosovu

Na konferenciji Vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse, koji je danas okončan u rumunskom gradu Sibiu, šefovi odbrane 28 zemalja članica NATO i 300 zvaničnika potvrdili su angažovanje za misiju KFOR-a na Kosovu i za bezbednost regiona.

Učesnici konferencije naglasili su potrebu pronalaženja "trajnog političkog rešenja" i pozvali "sve umešane strane da nastave pregovore na tu temu", navodi se u saopštenju rumunskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstva odbrane.

Na konferenciji je predstavljena i bezbednosna situacija u Avganistanu i rečeno da će kroz nekoliko sedmica Nacionalne bezbednosne avganske snage imati 352.000 članova sposobnih da osiguraju bezbednost tri četvrtine građana te zemlje.

Povlačenje oko 300.000 vojnika iz Avganistana do kraja 2014.godine je neizbežno, nakon misije koja traje više od deset godina, ali će NATO i dalje pomagati tu zemlju, odlučeno je na samitu u Čikagu.

Predsednik Vojnog komiteta NATO, general Knud Bartels rekao je danas na zatvaranju dvodnevne konferencije da će NATO narednih 27 meseca nastaviti da obučava i podržava avganske snage kako bi bile sposobne da osiguraju bezbednost svoje zemlje.

Bartels je rekao da nova misija NATO neće biti ISAF sa drugim nazivom, već će samo pomagati da Avganci sami osiguraju svoju bezbednost, tako da "NATO više ne treba da to čini na njihovo mesto".

Šefovi odbrane iz 28 zemalja članica NATO i oko 300 zvaničnika razgovarali su na dvodnevnoj konferenciji i o etapama transformacije Alijanse u smislu modernizovanja u efikasnosti, o "inteligentnom korišćenju oružja i vojnih snaga u interkoneksiji u okviru NATO", teme predložene na samitu u Čikagu.

Danas je na konferenciji izabran novi generalni direktor Međunarodnog vojnog generalštaba, general avijacije Kristofer Harperiz Velike Britanije, koji će 2013. godine zameniti generala Jurgena Bornemana.

Povezane vesti: Počela konferencija Vojnog komiteta NATO "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog Klintonova: SAD podržavaju težnje BiH, Makedonije i Crne Gore za ulazak u NATO NATO predaje bezbednosnu palicu Avganistanu sredinom 2013. Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nastavlja se misija NATO-a na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2012

Na konferenciji Vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse, koji je u nedelju okončan u rumunskom gradu Sibiu, šefovi odbrane 28 zemalja članica NATO i 300 zvaničnika potvrdili su angažovanje za misiju KFOR-a na Kosovu i za bezbednost regiona...Potvrđeno angažovanje za misiju KFOR-a na Kosovu i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.