Napad na SRJ, presedan koji je pokrenuo niz događaja

Izvor: RTS, 23.Mar.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na SRJ, presedan koji je pokrenuo niz događaja

Sutra se navršava 15 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije. Poznavaoci međunarodnih odnosa kažu da je reč o presedanu koji je pokrenuo lanac događaja a istoričari kažu da je rat bio po mnogo čemu specifičan.

Posle 15 godina nismo popisali sve poginule, ne znamo koje sve posledice trpimo niti ima kazni za one koji su, bez odluke Saveta bezbednosti, bombardovali tadašnju Jugoslaviju.

Među onima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su tada pokušavali da upozorenjem o vazdušnoj opasnosti zaštite Beograđane, bio je Avram Izrael.

"Meni je uvek bilo najteže kad je bilo ljudskih žrtava, sećam se male Milice u batajnici na noši, sećam se kolega iz Štaba civilne zaštite u Kneza Miloša. Ne mogu da se ne setim kad prođem pored vaše zgrade, i kolega, 16 žrtava iz televizije", kaže Avram Izrael.

Za poznavaoce međunarodnih odnosa nema dileme da je reč o kršenju načela povelje Ujedinjenih nacija. Bombardovanje bosanskih Srba 1995. i Savezne Republike Jugoslavije 1999. su presedan koji je pokrenuo lanac događaja.

Predrag Simić sa Fakulteta političkih nauka pomenuo je slučajeve na Kavkazu, u Abhaziji i Osetiji, i istakao da takvi događaji danas doživljavaju vrhunac sa sukobima između Rusije i Zapada povodom Krima i Ukrajine.

"Reč je o razvoju događaja koji je pokrenuo čitav lanac događaja posle hladnog rata u jednom pravcu i koji preti da ugrozi mir i stabilnost u Evropi ako ne i u celom svetu", kaže Simić.

Petnaest godina je za istoričare mala vremenska distanca da bi mogle da se sagledaju sve posedice bombardovanja. Malobrojni istoričari koji se na ovim prostorima bave i tim ratom, kažu da je on bio po mnogo čemu specifičan.

"Ovaj rat je bio višedimenzionalan. Događao se na nekoliko ravni, političkoj, vojnoj, diplomatskoj, u vazduhu, a onda i na zemlji u odnosu na druge aktere, u odnosu na one koji su se sukobili u vazduhu. Tako da je to bila novost što se tiče rata. To je tipičan rat devedesetih kada su SAD bile uverene da vazdušnom silom i kratkom akcijom mogu da reše određena politička pa čak i istorijska pitanja", objašnjava istoričar Bojan Dimitrijević.

Tokom 78 dana ubijeno je, kako se procenjuje, 2.500 civila, a ranjeno i povređeno više od 12.500.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.