Napad na Nato kamp u Avganistanu

Izvor: Studio B, 15.Sep.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Nato kamp u Avganistanu

Najmanje dvojica američkih marinaca su poginula, a petorica su povređena noćas u napadu talibana na bazu NATO u avganistanskoj proviciji Helmand, u kojoj se nalazi britanski princ Hari, koji nije povređen.

Jedan Taliban je izjavio je za BBC da su napad izveli iz osvete za film koji podsmeva islam, a koji je izazvao proteste širom muslimanskog sveta.

U napadu na izuzetno utvrđenu bazu Bastin oštećeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << avioni i zgrade , a NATO zvaničnici navode da je operacija "čišćenja" u toku. Kamp Bastion, navodi BBC izjavu zvaničnika NATO, nalazi se usred pustinje sa odličnom vidljivošću, i postavlja se pitanja kako su militanti bili u stanju da organizuju ova, kako kaže, drzak napad.

Princ Hari je je na dužnost u bazi stupio pre nešto više od nedelju dana. Avganistanski talibani u ponedeljak su zapretili da će ubiti princa Harija, pilota borbenih helikoptera u britanskoj vojsci koji boravi u svojoj drugoj vojnoj misiji u toj zemlji.

"Ne želimo da ga kidnapujemo, već da ga ubijemo", izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid u telefonskom razgovoru za Frans pres i precizirao da su talibani razradili plan napada na princa Harija.

Najmanje sedam ljudi poginulo je u petak u protestima povodom filma koji ismeva proroka Muhameda, u Kartumu, Tunisu i Kairu i postoji strah od daljeg nemira.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.