Naoružavanje UKR provocira Rusiju

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naoružavanje UKR provocira Rusiju"

Komandant snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav upozorio je danas da bi slanje modernog naoružanja u Ukrajinu moglo da isprovocira oštar odgovor Rusije.

Bridlav je, tokom zasedanja ministara odbrane članica NATO-a u Briselu, rekao novinarima da bi oružana pomoć Ukrajini u obračunu s proruskim snagama izazvala Rusiju da "oštro odgovori".

NATO za sada pomaže Ukrajini u reformi oružanih snaga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u lekovima i opremi za zbrinjavanje ranjenika.

Neke zemlje, međutim, zalažu se za slanje defanzivnog oružja kao što su radarski sistemi i uređaji za elektronsko izviđanje i ometanje.

Dok u sedištu NATO-a smatraju da to nije dobra ideja, diplomate ukazuju da Alijansa ne može da spreči članice da na bilateralnom nivou Ukrajini upute vojnu pomoć.

Ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni opisao je situaciju na istoku Ukrajine kao veoma tešku, ali je isključio mogućnost snabdevanje Kijeva oružjem u borbama protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

"Slanje oružja Ukrajini nije rešenje u koje bi mogli da budu uključeni Evropska unija ili Italija", rekao je Đentiloni.

"Situacija na terenu je veoma teška i ne ostavlja prostora povlačenju sankcija protiv Rusije", dodao je on, prenela je ANSA.

Prema njegovim rečima, diplomatski napori u ovom trenutku imaju za cilj da se "separatisti prisile da prestanu sa svojim agresivnim ponašanjem", a od Rusije traži da utiču na proruske snage. Pored toga, vazdušnim patroliranjem se nastoji da se ohrabre zemlje NATO-a koje se osećaju ugroženima zbog nasilja u Ukrajini, rekao je Đentiloni.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bridlav: Ne naoružavajte Ukrajinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2015

Komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav upozorio je danas da bi slanje modernog naoružanja u Ukrajinu moglo da isprovocira oštar odgovor Rusije...Bridlav je, tokom zasedanja ministara odbrane članica NATO u Briselu, rekao novinarima da bi oružana pomoć Ukrajini u obračunu sa proruskim snagama...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Bridlav: Uzeti u obzir moguću oštru reakciju Rusije

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2015, 00:42

BRISEL - Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, američki general Filip Bridlav, upozorio je danas da se pri svakom pokušaju da se isporuči oružje Ukrajini u odbrambene svrhe mora uzeti u obzir moguća oštra reakcija Rusije...Bridlav je rekao da, bilo kakva preduzeta akcija SAD ili druge zapadne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.