Nakon Trampovih pretnji, NATO drhti; Stoltenberg: Ne smemo dozvoliti

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 14:30

Nakon Trampovih pretnji, NATO drhti; Stoltenberg: Ne smemo dozvoliti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas zemlje članice Alijanse da ne dozvole da se stvori razdor između SAD i Evrope.

"Pozdravljam što evropski saveznici više ulažu u odbranu, a NATO je na to pozivao mnogo, mnogo godina", rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu alijanse u Briselu gde predsedava sastankom ministara odbrane Alijanse.

Stoltenberg je istakao da NATO ne treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ide bilo kojim putem koji bi ukazivao na to da postoji pokušaj da se Evropa odvoji od Severne Amerike, preneo je AP.

"NATO ima nuklearno sredstvo odvraćanja, i to funkcioniše decenijama. Ne treba da radimo ništa da to potkopamo. To bi samo stvorilo više neizvesnosti i više prostora za pogrešnu procenu i nerazumevanje", rekao je Stoltenberg.

Francuski predsednik Emanuel Makron insistira na tome da Francuska mora da zadrži svoju nezavisnost kada je u pitanju moguća upotreba nuklearnog oružja.

Makron je, međutim, u decembru rekao da Francuska ima "posebnu odgovornost" kao nuklearna sila u Evropi i da "stoji uz" svoje saveznike i evropske partnere.

Razgovor o evropskom "nuklearnom kišobranu" dolazi od, između ostalih, nemačkih članova Evropskog parlamenta.

Nemački kancelar OIaf Šolc i drugi najviši bezbednosni zvaničnici međutim zastupaju stav da nema alternative za nuklearni kišobran NATO-a.

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne bilo koju članicu NATO-a koja ne izdvaja dva dsto BDP-a za odbranu.

Stoltenberg je rekao da Trampovi komentari dovode u pitanje kredibilitet kolektivne bezbednosne posvećenosti NATO-a, prema kojoj će na napad na bilo koju zemlju članicu odgovoriti sve zemlje Alijanse.

Suočeni sa ratom u Ukrajini koji iscrpljuje vojne i finansijske resurse, i sa američkim paketom podrške koji je obustavljen zbog sukoba između demokrata i republikanaca u Kongresu, evropski lideri i visoki zvaničnici upozorili su da Evropa mora više da ulaže u svoje vojske i nove tehnologije i da pojača proizvodnju oružja.

Poslednjih sedmica čak su se pojavili i razgovori o tome da Evropa treba da razvija "nuklearni kišobran".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.