Najveća vazduhoplovna vežba NATO-a: Avio sektor zabrinut

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 23:36

Najveća vazduhoplovna vežba NATO-a: Avio sektor zabrinut

Najveća vazduhoplovna vežba NATO-a, koja će se održati u junu, verovatno neće prouzrokovati otkazivanja komercijalnih letova.

"Ne očekujemo da će biti ikakve potrebe da vazdušni operateri otkažu letove kako bi se prilagodili potrebama vežbe", navodi se u izjavi Evropska agencije za kontrolu avio-saobraćaja.

Er difender 23 biće jedna od najvećih vazduhoplovnih vežbi u istoriji NATO-a. U njoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će učestvovati vojske 25 zemalja u nemačkom, holandskom i češkom vazdušnom prostoru. Koristiće vazdušne koridore koji su se često koristili u svrhu obuke, navodi nemačko ratno vazduhoplovstvo.

Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prošle godine, komercijalni avio prostor iznad Ukrajine je zatvoren zbog čega je gušći aviosaobraćaj u ostatku Europe. Nemački avio sektor posebno je zabrinut zbog štetnog uticaja vežbe na komercijalno vazduhoplovstvo. Udruženje aviokompanija BDLS pozvalo je na koordinaciju kako bi se izbegli poremećaji zbog vazduhoplovne vežbe.

"Koordinirana akcija omogućiće da se ovaj veliki vojni događaj održi, dok će se istovremeno prilagoditi civilnom avio-saobraćaju uz najmanji mogući učinak u smislu kašnjenja i preusmeravanja", zaključio je Eurokontrol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.