Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna akademija "Srbijo, pamti"

Povodom desetogodišnjice Nato bombardovanja, predstavnici nevladinih organizacija Aktivni centar, Dveri srpske i Fond Slobodan Jovanović organizovali su Nacionalnu akademiju "Srbijo, pamti".

Predstavnici nevladinih organizacija Aktivni centar, Dveri srpske i Fond Slobodan Jovanović, organizovali su Nacionalnu akademiju "Srbijo, pamti", povodom desetogodišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO bombardovanja.

Na skupu su govorili bivši predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović, akademik Matija Bećković, predsednik Komiteta za međunarodne odnose ruske Državne Dume Konstantin Kosačov i ruski reditelj Nikita Mihalkov.

"Posle deset godina zna se zašto je NATO napao Srbiju. Agresija je započeta 24. marta 1999. godine a pokazala pravo lice 17. feburara 2008. kada je uz prisustvo NATO trupa na Kosovu proglašena nezavisnsot jedne lažne države. Srbija mora čvrosto da se drži istine, "Kosovo je Srbija", rekao je predsednik DSS Vojislav Koštunica.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov kaže da su oni koji su bombardovali Srbiju zapravo bombardovali i Ujedinjene nacije. Govor je završio rečenicom "Kosovo je Srbija".

"Današnji dan sećanja je prvenstveno vaš dan sećanja ali je i naš zajednički dan jer, verujte  današnji datum je događaj dana u Rusiji isto kao što je događaj dana ovde u Srbiji", rekao je predsednik Komiteta za međunarodne odnose ruske Državne Dume Konstantin Kosačov

Ruski patrijarh Kiril u pismu poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Pavlu navodi da je bol braće u Srbiji bol celokupne Pravoslavne Crkve.

"To bombradovanje je bombardovanje same Evrope i sveukupnog savremenog sveta, bombardovanje prava i pravde savesti i najdubljeg ljuskog samosaznanja", rekao je mitropolit Amfilohije Radović.

"Preko najmoćnijih ekrana su poručivali kako nije bilo ničeg ličnog nego samo poučnog, bombardovani smo za naše dobro. Međutim, kao društvo u tranziciji, to prvo bombardovanje smo dočekali nespremni i preplavljeni emocijama", rekao je akademik Matija Bećković.

Skupu su prisustvovali i predstavnici političkih stranaka, više istaknutih ličnosti iz javnog života, a u programu su učestovali muzičar Bora Đorđević, glumci Goran Sultanović, Tanasije Uzunović i drugi.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.