Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2024, 16:01

Na zahtev Rusije, 25. marta sednica SB UN povodom godišnjice NATO agresije na SRJ – RT

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećena 25. godišnjici agresije NATO-a na Jugoslaviju, koju je zatražila Rusija, biće održana 25. marta, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
  “Sledećeg ponedeljka, 25. marta, zatražili smo da zaseda Savet bezbednosti UN povodom 25. godišnjice agresije NATO-a na Jugoslaviju”, napisao je Poljanski na Telegramu.
Prema njegovim rečima, zahtev Rusije je, kako se i očekivalo, izazvao bes predstavnika zapadnih zemalja, za kojih je ta tema “krajnje neugodna”.
Poljanski je naveo da bi stalni predstavnici zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti UN “naravno želeli da ostave u istoriji najvažnije pitanje za formiranje savremenog sistema međunarodnih političkih odnosa i ne samo da ga se ne sećaju nego i da na sve moguće načine izokreću objektivne činjenice u vezi s tim”.
“To nije samo nekakva kriza u nizu drugih: upravo su agresija NATO-a protiv Jugoslavije i nezakonito otcepljivanje Kosova od nje faktički slomili međunarodni sistem koji je bio zasnovan na poštovanju rezultata Helsinškog sporazuma”, naglasio je Poljanski.
 
Dmitrij Poljanski
 
On je objasnio da su tada prvi put u posleratnoj istoriji Evrope granice nezavisne države bile narušene nasilnim putem.
“Upravo je ta akcija postala svojevrsna tačka obračuna u krizi odnosa Rusije, koja se nije pomirila s proizvoljnošću te vrste, i Zapada koji je tu proizvoljnost štitio na sve načine”, naglasio je Poljanski.
On je dodao da je Japan, koji predsedava Savetu bezbednosti UN, sednicu zakazao za 25. mart, u 15.00 sati po njujorškom vremenu, odnosno u 20 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.