Izvor: B92, 09.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vratima NATO-a

Brisel -- Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisali su danas u Briselu Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije.

Potpisivanje tog Protokola, koje je obavljeno na svečanosti u sedištu NATO-a u Briselu, predstavlja formalnost nakon što su se lideri Alijanse na aprilskom samitu u Bukureštu dogovorili o ulasku dveju balkanskih zemalja u 26-članu organizaciju.

Treći pretendent za članstvo u NATO-u, Makedonija, nije prisustvovala toj ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je Grčka blokirala njen ulazak zbog spora o nazivu te bivše jugoslovenske republike.

Diplomate, međutim, ocenjuju da će Makedonija teško ispuniti neophodnu proceduru za ulazak u NATO zajedno sa Hrvatskom i Albanijom, čak i da se reši problem sa imenom. Hrvatska i Albanija očekuju da budu primljene u NATO na samitu u aprilu 2009.

Na današnjoj svečanosti u Briselu hrvatsku delegaciju predvodio je ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković, kao i albansku, šef diplomatije Ljujzim Baša.

"Ovo je istorijsko dostignuće ne samo za ove dve zemlje, već i za celu atlantsku zajednicu naroda .... Albanija i Hrvatska su sprovele glavne političke i vojne reforme i zato su zaslužile mesto za našim stolom", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Pristupanje NATO-u je "ispunjenje najveće ambicije albanskog naroda", a ova ceremonija "predstavlja krunu naših dugotrajnih i odlučnih napora", rekao je Baša.

"Ovo je istorijski trenutak za Hrvatsku; pridruživanje Alijansi predstavlja jedan od najvažnijih trenutaka u našoj istoriji", rekao je Jandroković.

Članice NATO-a sada treba da ratifikuju Protokol o pristupanju u nacionalnim parlamentima. Kada se završi postupak ratifikacije, zemlje članice obavestiće o tome američki Stejt department koji je depozitar Vašingtonskog ugovora, osnivačkog akta NATO-a iz 1949. godine, a onda generalni sekretar NATO-a poziva zemlju da pristupi Severnoatlantskom ugovoru.

Pozvana zemlja na kraju, u skladu sa nacionalnom procedurom, ratifikuje protokol, a čim se svi ratifikacijski instrumenti dostave Stejt departmentu, ona postaje punopravna članica NATO-a. Stupanje u članstvo formalno se obeležava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sedišta NATO-a u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.