NEPRIJATELJSKA PODMORNICA JE LOCIRANA I UNIŠTENA Evo šta rade NATO snage na severu Evrope

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 18:22

"NEPRIJATELJSKA PODMORNICA JE LOCIRANA I UNIŠTENA" Evo šta rade NATO snage na severu Evrope

Najznačajnije vežbe do sada.

NATO snage trenutno uvežbavaju odbranu svoje novoproširene nordijske teritorije i "lov na neprijateljske podmornice", u vežbama koje će trajati skoro dve nedelje u severnim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Vežba NATO-a, "Nordijski odgovor 2024", koju predvodi Norveška, uključuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja i počela je u ponedeljak, prenosi AP.

Ona je deo "Steadfast Defender 24" – najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vežbe NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, sa blizu 90.000 vojnika uključenih u višemesečne vežbe koje imaju za cilj da pokažu da alijansa može da brani svoju teritoriju do granice s Rusijom.

Zajednička odbrambena NATO vežba će trajati do 14. marta, a ove nedelje, članovi posade na francuskoj fregati "Normandija", uvežbavali su "lov na neprijateljsku podmornicu", čiju ulogu u ovim manevrima je preuzelo nemačko plovilo, i koja je po razrađenom scenariju već "izvršilo napad" na obližnji italijanski brod, nosač aviona "Đuzepe Garibaldi".

Prema  rečima komandanta fregate, zadatak je uspešno izvršen, a neprijateljska podmornica je "locirana i uništena". 

Od ove nedelje, članica NATO-a je postala Švedska, koja se u četvrtak zvanično pridružila alijansi.

 Švedska je zajedno sa Finskom, koja je prošle godine pristupila NATO-u, napustila višegogodišnju vojnu neutralnost nakon Drugog svetskog rata,  nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.