NE – Aktiviraće Član 5

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 07:38

"NE" – Aktiviraće Član 5

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da je u interesu njegove zemlje da Ukrajina što pre uđe u NATO, ali da za to mora da se sačeka kraj sukoba.

"Poljskoj je u interesu da Ukrajina što pre uđe u NATO. Ona ima jaku i iskusnu vojsku. Međutim, takva odluka neće biti doneta na samitu u Vilnjusu. NATO neće formalno pozvati Ukrajinu da se pridruži. Mora da se sačeka kraj rata", rekao je Duda u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Bild".

Istovremeno, dodao je da razume strah nemačke vlade od sukoba NATO-a i Rusije, i koja nije za brzo pridruživanje Ukrajine.

"O tome ne brine samo Nemačka. Takva zabrinutost postoji u mnogim zemljama. Morate da budete svesni da bi Ukrajini, ukoliko bi danas tokom rata, bila primljena u NATO, prvo zahtevala da se aktivira Član 5. Ostale savezničke države bi onda morale da pomognu u odbrani Ukrajine. Tada bi došlo do rata", upozorio je Duda.

Međutim, on ne isključuje mogućnost stacioniranja poljskih trupa u Ukrajini u slučaju prekida vatre sa Rusijom.

"Sve zavisi od toga kakvi su sporazumi. Ako se Ukrajina odluči za mirovne pregovore sa Rusijom i za mirovnu operaciju u kojoj bi se zapadni vojnici brinuli o poštovanju primirja, Poljska bi učestvovala. Ako bi to bila odluka NATO-a, onda bismo, kao odgovorna članica, podržali tu odluku", rekao je poljski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.