NATO zabrinut za bezbednost podvodnih komunikacionih kablova zbog aktivnosti ruskih podmornica

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO zabrinut za bezbednost podvodnih komunikacionih kablova zbog aktivnosti ruskih podmornica

NATO je zabrinut za bezbednost podvodnih komunikacionih kablova Alijanse usled aktivnosti ruskih podmornica u blizini evropske obale, piše list „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na admirala NATO-a Endrjua Lenona.

„Smatramo da je moguće da su podmornice opremljene za rad na objektima na dnu okeana. Naravno, to izaziva zabrinutost pošto naše države veoma zavise od interneta i komunikacija“, izjavio je Lenon koji je vršilac dužnosti komandanta podvodne flote NATO-a.

Admiral je dodao da, prema njegovom mišljenju, vojska Rusije „ispoljava interesovanje prema podvodnoj infrastrukturi NATO-a“, pre svega prema kanalima veze SAD i Evrope.

Prema Lenonovim rečima, aktivnost ruskih podmornica u poslednje tri godine dostigla je maksimum od vremena Hladnog rata. On je dodao da je Moskva počela još češće da šalje podmornice u oblasti udaljene od ruskih obala.

Ranije je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije, maršal avijacije Stjuart Pič, izjavio da trgovini i internetu preti katastrofalna šteta u slučaju potencijalnog napada Rusije na podvodne komunikacione kablove.

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.