NATO zabrinut: Sada situacija postaje još opasnija

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 16:54

NATO zabrinut: Sada situacija postaje još opasnija

NATO saveznici koji se nalaze duž istočne granice Alijanse sve su zabrinutiji zbog prisustva vojnika plaćeničke grupe Vagner u Belorusiji.

Podsetimo, vagnerovci se tamo nalaze od neuspele pobune protiv Rusije u junu.

Poljska, Litvanija i Letonija, članice NATO-a i Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom, već su u pripravnosti od kada je veliki broj migranata i izbeglica počeo da pristiže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na njihove granice iz Belorusije pre dve godine.

Oni su optužili beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je otvorio migrantsku rutu nazvavši taj čin "hibridnim ratom" sa ciljem da destabilizuje Zapad.

Sada je zabrinutost dodatno porasla otkako su Vagnerove trupe počele da pristižu u Belorusiju nakon njihove kratkotrajne pobune u Rusiji.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je tokom vikenda da se oko 100 Vagnerovih boraca u Belorusiji približilo granici sa Poljskom.

"Sada situacija postaje još opasnija. Ovo je svakako korak dalje u hibridnom napadu na poljsku teritoriju. Jučerašnji incident je dodatno povećao zabrinutost, kada su dva beloruska helikoptera ušla u vazdušni prostor Poljske na maloj visini tokom izvođenja vežbi", rekao je Moraviecki.

Ministarstvo odbrane Poljske prijavilo je taj incident NATO-u, koji je danas saopštio da prati situaciju.

"NATO pomno prati situaciju duž svojih istočnih granica, uključujući jučerašnji incident kada su dva beloruska vojna helikoptera nakratko prešla u poljski vazdušni prostor na maloj visini", rekao je zvaničnik NATO-a pod uobičajenim uslovima anonimnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Države NATO-a zabrinute zbog Vagnerovih boraca u Belorusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2023

NATO saveznici koji se nalaze duž istočne granice alijanse sve su zabrinutiji zbog prisustva vojnika plaćeničke grupe Vagner u Belorusiji koji se tamo nalaze od neuspele pobune protiv Rusije u junu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.