NATO za saradnju sa Rusijom

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO za saradnju sa Rusijom

Severnoatlanstki savez i Rusija nisu neprijatelji, rekao generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. Samit koji će se održati u Lisabonu krajem meseca biće prilika za oslobađanje od "fantoma prošlosti", istakao Rasmusen.

Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Anders Fog Rasmusen izjavio je da bi samit u Lisabonu, koji će se održati 20. novembra, trebalo da označi novu stranicu u odnosima Rusije i Alijanse i bude prilika za oslobađanje od "fantoma prošlosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Susret u Lisabonu biće teren na kome svi zajedno treba da označimo novi početak u našim odnosima", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare u Moskvi, navodeći da će samit razjasniti da NATO nije neprijatelj Rusije, već da u njoj vidi strateškog partnera.

Rasmusen je rekao da se nada da će biti završen i usvojen dokument sa pregledom zajedničkih bezbednosnih izazova 21. veka, u kom će biti konstatovana zajednička pozicija dve strane o borbi protiv terorizma, prometa droge, gusarenja.

Alijansa, prema rečima Rasmusena, želi najbližu moguću saradnju sa Rusijom u formiranju teritorijalne protivraketne odbrane.

"Ne želimo da namećemo Rusiji konkretnu arhitekturu PRO, ali treba razgovarati o tome kako možemo da sarađujemo", rekao je Rasmusen, ističući da ne vidi smisao u spajanju protivraketnih sistema NATO-a i Rusije, ali da bi sistemi mogli da budu povezani saradnjom u oblasti razmene informacija i uzajamne pomoći u nadziranju neprijateljskog kretanja raketa.

NATO će se prilikom razmeštanja sistema PRO pridržavati "faznog i fleksibilnog pristupa", a objekti će se razmeštati u odnosu na to odakle dolazi pretnja, rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a je u Moskvi razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, a srešće se i sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.