NATO za razgovor o ukidanju zone bezbednosti

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO za razgovor o ukidanju zone bezbednosti

Dragišić: Ukidanje KZB omogućilo bi lakšu borbu sa švercom i organizovanim kriminalom uz administrativnu liniju sa Kosovom

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je juče u Briselu da je spreman da razmotri pitanje ukidanja vojne zone bezbednosti oko Kosova, ako to predlože vlasti Srbije, prenosi Beta. „Ako Srbija bude htela da iznese predloge s tim u vezi, spreman sam da to razmotrim”, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Shefer na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za akreditovane novinare u sedištu NATO-a.

Ukidanje kopnene zone bezbednosti, ustanovljene posle bombardovanja NATO-a, Kumanovskim sporazumom iz juna 1999. godine, bilo bi, prema ocenama Zorana Dragišića sa Fakulteta bezbednosti, politički, vojno i bezbednosno značajno za Srbiju.

– Najveći bi bio politički značaj, jer bi time i NATO, nakon višegodišnje korektne saradnje između Vojske Srbije i Kfora, konačno pokazao da Srbiju prihvata kao partnera. Bila bi to i još jedna diplomatska pobeda Beograda – kaže Dragišić za „Politiku”. – Bezbednosni značaj ogledao bi se pre svega u tome što bi srpski državni organi lakše mogli da se bore sa švercom i organizovanim kriminalom koji je prisutan uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Izmenama Kumanovskog sporazuma u smislu ukidanja KZB, prema Dragišićevim rečima, bio bi donekle skinut i teret poraza u ratu 1999. godine. Srbija bi, pre svega, bila pošteđena i, kako Dragišić ocenjuje, poniženja koja mora da trpi svaki put kada, recimo, predsednik države, ministar odbrane ili načelnik Generalštaba želi helikopterom da stigne do juga Srbije.

– Vazdušna zona bezbednosti proteže se 25 kilometara u dubinu teritorije Srbije od administrativne linije sa Kosovom. Za svaki let unutar te zone potrebno je odobrenje Kfora. To je prilično ponižavajuće – dodaje Dragišić. Na kopnu, zona bezbednosti široka je pet kilometara uz administrativnu granicu.

Krajem novembra prošle godine, i predsednik Srbije Boris Tadić i doskorašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš rekli su da je došlo vreme da se promeni Kumanovski sporazum. Ponoš je neposredno pre toga u Napulju razgovarao o reviziji sporazuma sa komandantom združenih snaga NATO-a Markom Ficdžeraldom. Tim razgovorima prisustvovao je i komandant Kfora italijanski general Đuzepe Emilio Gaj.

-------------------------------------------------------------------------------------

Tadić:Tražićemo rasformiranje KSB-a

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da će Srbija insistirati na rasformiranju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB), čije je zvanično osnivanje najavljeno za sutra. „Srbija ne prihvata formiranje kosovskih bezbednosnih snaga i nikada nećemo prihvatiti takvo rešenje”, rekao je Tadić gostujući na Televiziji B92, prenosi Tanjug.

Tadić je podsetio da je Srbija u pregovorima o statusu Kosova predlagala demilitarizaciju pokrajine kao najbolje rešenje za bezbednosne izazove na terenu.



M. R. P.

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.