NATO ulaže u balkanske zemlje

Izvor: Southeast European Times, 08.Apr.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ulaže u balkanske zemlje

Alijansa obnavlja mostove i unapređuje infrastrukturu kako bi pomogla zemljama u regionu.

08/04/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 8.4.2014.

NATO počinje saradnju sa regionalnim vladama oko projekata obnove i jačanja transportne infrastrukture na Balkanu, kažu zvaničnici.

U Makedoniji NATO finansira >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << projekat rekonstrukcije mostova, na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog sa makedonskim ministarstvom saobraćaja i komunikacija.

Zvaničnici kažu da je NATO obnovio 51 most u prve dve od ukupno tri faze projekta. Početak treće faze bio je planiran za novembar prošle godine, na relaciji Veles-Katlanovo, deonici Evropskog transportnog Koridora 10.

Ove godine, NATO će završiti rekonstrukciju 13 mostova u sklopu projekata koji će koštati oko 9 miliona evra, rekao je Mile Janakieski, makedonski ministar saobraćaja i komunikacija.

„Celokupna rekonstrukcija mostova trebalo bi da bude završena do septembra 2015“, rekao je Janakieski.

NATO je 2005. godine postigao sporazum sa Makedonijom o rekonstrukciji svih mostova koje je koristio na putu od makedonsko-grčke granice ka Kosovu tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999. godine.

„Mostovi su oštećeni zbog frekventnosti vozila NATO-a. Njihovo popravljanje je znak dobre volje prema zemlji koja je trebalo da postane deo NATO-a još 2008 godine“, rekao je Vlado Bučkovski, bivši makedonski premijer koji je potpisao sporazum sa NATO-om, u izjavi za SETimes.

Na Kosovu, pripadnici KFOR-a grade mostove, puteve i prave tunele.

KFOR je izgradio novi privremeni vojni most u Rakovini prošlog jula, koji povezuje Đakovicu i Klinu sa Prištinom, kao i stalni most u Dečanima prošlog septembra.

KFOR će ove godine izgraditi novi most na putu Zvečan-Leposavić, pored toga što obavlja hitne popravke na putevima, rekao je Masimiliano Rizo, predstavnik KFOR-a zadužen za odnose sa javnošću.

„Postojeći most nije odgovarajući za civilni saobraćaj, pa je zato KFOR izgradio privremeni most pod nazivom 'Džordi'. Projekat novog stalnog mosta sprovodiće se u saradnji sa ministarstvom infrastrukture ovog leta“, rekao je Rizo za SETimes.

U Bosni i Hercegovini (BiH), kontingent Alijanse u EUFOR-u uspostavio je grupu rumunskih, poljskih i portugalskih inženjera koji će pružiti veću pomoć u obnovi transportne infrastrukture.

Ali, obnova transportne i druge infrastrukture u BiH uključuje dodatni zadatak čišćenja stotina hiljada nagaznih mina preostalih iz sukoba 1992-95.

„U centru grada je očišćeno preko 200.000 kvadratnih metara, što omogućava korišćenje zemljišta u komercijalne svrhe kako bi se obezbedili bolji životni uslovi i unapredilo kretanje ljudi“, rekla je Amra Babić, predsednica opštine Visoko, u izjavi za SETimes.

Zvaničnici EUFOR-a kažu da transportna infrastruktura često ide ruku pod ruku sa tekućom vodom, vodoinstalacijama i elektroenergetskom infrastrukturom.

„Uveren sam da uz volju volju naroda BiH i političku spremnost na zajedničko rukovodstvo i kompromis, BiH može da napreduje ka EU i ponudi svojim građanima veće mogućnosti i bolji život zajedno“, rekao je komandat EUFOR-a Diter Hajdeker.

Dopisnice Bedrana Kaletović iz Sarajeva i Linda Karadaku iz Prištine doprinele su ovom tekstu.

Šta NATO može da učini da bi dodatno unapredio transportnu infrastrukturu na Balkanu? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.