NATO ugrožavao civile zbog napada na niže rangirane talibane

Izvor: Press, 30.Dec.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ugrožavao civile zbog napada na niže rangirane talibane

Osim što je za svoje mete u Avganistanu uzimao visoke talibanske zvaničnike, NATO je na svojoj listi "legitimnih" meta imao i mnogo niže figure, čime je u vazdušnim napadima dovodio u rizik živote civila, prenosi nemački "Špigl".
Pozivajući se na dokumenta koje je tom listu dostavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, "Špigl" navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da su američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), zatim britanska obaveštajna agencija G ĆQ i misija NATO u Avganistanu (ISAF), sačinile listu "ciljanih ubistava" u periodu od 2009-2011. godine.

Ovaj dokument, kako navodi "Špigl", otkriva da među imenima 750 osoba koje su postale mete ISAF-a nisu samo vodeće ličnosti, već i zvaničnici srednjeg i nižeg ranga na hijerarhijskoj lestvici talibanskog rukovodstva.

Dokumenta pokazuju da je sedište ISAF-a u Kabulu bilo obaveštavano onda kad su operacije nosile rizik prevelikih civilnih stradanja.

Međutim, lista za odstrel otkriva da su telohranitelji, vozači i drugi muškarci koji su na neki način bili uključeni u operacije, smatrani "neprijateljima", dok su kao civili tretirani jedino žene, deca i starije osobe.

"Kada grube procene pokazuju da će kolateralna šteta da bude do 10 civila, komandant ISAF-a u Kabulu odlučuje da li je rizik opravdan", rekao je zvaničnik ISAF-a koji je radio na pravljenju te liste za "Špigl".

Američki general Dejvid Petreus koji je komandovao operacijama ISAF-a u periodu koji se spominje u dokumentima NSA "hvalio se" diplomatama u Kabulu u avgustu 2010. da je najmanje 365 komandanata talibana ubijeno za samo tri meseca, što je u proseku četiri stradanja dnevno, prenosti TV stanica "Raša tudej".

U dokumentima NSA stoji da "nije bilo razumevanja" zašto je "rat protiv terora" proširen i na "rat protiv trgovine droge".

NSA je, pozivajući se na podatke UN, procenila da talibani zarađuju 300 miliona dolara godišnje od trgovine narkoticima.

ISAF je identifikovao trgovce drogama kao "aktivne komandante pobunjenika koji se bore protiv koalicije" i da "pobunjenici ne mogu biti pobeđeni ukoliko se ne prekine lanac droge".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Špigl: NATO ugrozio i civile u Avganistanu

Izvor: RTS, 30.Dec.2014

Osim što je za svoje mete u Avganistanu uzimao visoke talibanske zvaničnike, NATO je na svojoj listi "legitimnih" meta imao i mnogo niže figure, čime je u vazdušnim napadima dovodio u rizik živote civila, piše nemački "Špigl". Čitaj mi!..Povezane vesti 1 Špigl: NATO ugrozio i civile u Avganistanu..2...

Nastavak na RTS...

Gotovo da nema softvera koji odoleva NSA

Izvor: Politika, 31.Dec.2014, 15:23

HAMBURG – Gotovo nijedan kriptovani softver više ne odoleva Američkoj nacionalnoj agenciji za bezbednost - NSA, rekao je bivši američki špijun Edvard Snouden...Nemački list „Špigl” objavio je, sa margina godišnje konferencije CHC posvećene informatici i hakovanju koja je održana u Hamburgu,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.