NATO u strahu od Rusije: Situacija oko Irana i S-400 NAPETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2019, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO u strahu od Rusije: Situacija oko Irana i S-400 NAPETA

Napetost u severnoatlantskoj alijansi zbog Irana, ruskih raketa i turske kupovine S-400

Vašington je insistirao da ruske rakete SC-8 krše taj pakt. Stoltenberg nije želeo da otkrije da li bi NATO mogao da koristi štit vredan više milijardi dolara protiv ruskih raketa SC-8, jer još, kaže, traže način da se Moskva ponaša u skladu sa sporazumom. No, zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov iz Moskve poručuje da pokušaji da se "sve predstavi kao vojno-politički odgovor na rusko navodno kršenje Sporazuma, predstavlja propagandu s ciljem dezinformisanja međunarodne zajednice".

Napetost unutar NATO posebno je u sredu izazivala prva isporuka ruskih odbrambenih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, koja će, kako je u Moskvi potvrđeno, biti obavljena u julu. Odluka Turske, jedne od ključnih članica NATO, da od Rusije kupi S-400 uznemirila je Vašington, koji je Ankari zapretio sankcijama.

V. d. ministra odbrane SAD Mark Esper je u sredu i direktno upozorio turskog kolegu Hulusija Akara da će kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 ne samo okončati učešće Turaka u programu F-35, nego i naškoditi turskoj ekonomiji zbog američkih sankcija koje će uslediti.

Trzavice između predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog iranskog kolege Hasana Rohanija, podstakle su Espera da od NATO saveznika zatraži podršku za sprečavanje sukoba sa Teheranom. Esper je tokom leta za Brisel, što je njegovo prvo putovanje otkako je na čelu Pentagona, rekao da SAD žele da zatvore vrata sukoba i otvore vrata diplomatiji.

Iz Vašingtona je Tramp u sredu poručio da "iransko rukovodstvo nije preterano pametno, ali da on ne želi rat sa Iranom, koji, inače, ne bi trajao dugo".

Tramp je optužio Nemačku da je "nestabilan" partner i koristi SAD, jer finansijski ne doprinosi mnogo NATO.

- Nemačka daje milijarde i milijarde dolara Rusiji za energiju i uprkos tome, mi treba da štitimo Nemačku - rekao je Tramp.

Oni su GENIJI koji su promenili svet, ali su stradali od sopstvenih izuma (VIDEO)

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.