NATO u frci: Rusi netaknuti; Mi? Zaostajemo; Treba nam...

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 10:57

NATO u "frci": Rusi netaknuti; Mi? Zaostajemo; Treba nam...

Ratna mornarica NATO-a u arktičkom regionu zaostaju 10 godina za ruskom po vojnoj tehnologiji, javlja Rojters.

Ta agencija je, pozivajući se na podatke Finskog instituta za međunarodne odnose, navodi da NATO veruje da ulazak Švedske u alijansu može da izjednači pozicije u severnom regionu.

Prema rečima Samua Paukunena, šefa instituta, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, "pomorska komponenta Severne flote (Ruske mornarice) i strateški bombarderi ostaju netaknuti".

On tvrdi da Rusija aktivno gradi vojne i hibridne kapacitete na Arktiku.

Takođe ističe se da NATO veruje da ulazak Švedske u alijansu može da izjednači pozicije u severnom regionu.

"Ako se uzmu u obzir sve snage na čelu sa Nemačkom i uz učešće Finske i Švedske, to može prilično značajno da promeni odnos snaga u Baltičkom moru", rekao je Nik Čajlds, član Međunarodnog instituta za strateške studije.

"To će ruskoj Baltičkoj floti otežati dejstva u slobodnom režimu, ali to i dalje može da stvori probleme za NATO", dodao je on.

Finska je postala članica Severnoatlantske alijanse 4. aprila. Pre toga je, zajedno sa Švedskom, u maju 2022. podnela zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi, ali je Turska blokirala proces ulaska, zahtevajući da kurdske organizacije proglasi terorističkim i izruči osobe optužene za terorizam ili učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine. Švedska nastavlja konsultacije o ulasku u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.