NATO u Nišu obučava iračke medicinare, a pomaže im Srbija

Izvor: B92, 12.Dec.2017, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO u Nišu obučava iračke medicinare, a pomaže im Srbija

Brisel -- NATO obučava iračke medicinske eksperte u saradnji sa Srbijom, na tronedeljnom kursu u srpskom centru za vojnu logističku obuku u Nišu.

"Kurs je razvijen u okviru Inicijative NATO za jačanje odbambenih sposobnosti u Iraku i fokusiran je na razvoj sposobnosti stabilizovanja posle trauma i evakuaciju baziranu na kopnu, za grupu stručnjaka iz iračkih ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << antiterorističke službe. Obuku pruža srpski vojno-medicinski tim", objavljeno je na sajtu NATO.

Alijansa napominje da se ovi napori čine posle slične inicijative sprovedene u novembru u Nemačkoj.

Pored vojno-medicinske obuke, NATO obučava i instruktore iz iračkih bezbednosnih snaga za održavanje oklopnih vozila iz sovjetskog perioda, kao i za suzbijanje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Takođe, NATO pruža podršku i savete u drugim oblastima, uključujući civilno-vojnu saradnju, razvoj nacionalnih bezbednosnih institucija i civilno planiranje u slučaju prirodnih katastrofa, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.