NATO tehnika nije dizajnirana za borbu protiv Rusa – VSŽ

Izvor: Vostok.rs, 29.Sep.2023, 21:05

NATO tehnika nije dizajnirana za borbu protiv Rusa – VSŽ

Neka od modernih teških oružja Zapada nisu pogodna za sukob u Ukrajini jer je njihov dizajn oblikovan decenijama borbi u kojima su učestvovali mnogo slabiji protivnici, objavio je u četvrtak Vol Strit žurnal.
„Mnogo zapadnog oklopa ovde ne funkcioniše jer nije stvoreno za sveobuhvatni rat, već za sukobe niskog ili srednjeg intenziteta“, izjavio je ukrajinski vojni analitičar po imenu Taras Čmut. „Ako ga bacite u masovnu ofanzivu, jednostavno neće raditi. Njegovo mišljenje je jedno od nekoliko koje je naveo VSŽ, jer je tvrdio da je rasprostranjenost jeftinih dronova u Ukrajini toliko uticala na borbe da pristupi koje promoviše NATO jednostavno ne mogu da funkcionišu tamo. SAD i njihovi saveznici su tokom godina obučili desetine hiljada ukrajinskih vojnika. Ovog leta su očekivali da će Ukrajinci upotrebiti svoje veštine i zapadno oružje i probiti ruske odbrambene linije na jugu linije fronta, prema izveštajima medija. Vrsta manevara kombinovanog naoružanja koje je Vašington zagovarao „možda više nije moguća u principu“, sugeriše VSŽ. Dronovi brzo otkrivaju bilo kakvu značajnu silu, izazivajući vatru. A kamikaze varijante su u stanju da onesposobe mnogo skuplje sisteme oružja. Čmut, čija fondacija Come back alive prikuplja sredstva za nabavku dronova za ukrajinsku vojsku, izjavio je da bi zapadnim zemljama bilo bolje da obezbede veću količinu jeftinijih, jednostavnijih sistema. Slične ukrajinske pritužbe na pretpostavke NATO-a objavio je Le Monde u sredu. Francuski list je intervjuisao trupe na liniji fronta o koristi – ili nedostatku – obuke koju su dobili od stranih sponzora. Jedna anegdota koju je pomenuo Mond tvrdila je da je regrut obučen u Nemačkoj morao da bude vraćen, jer je znao samo da upravlja formacijom kolone. Kijev je prestao da ih koristi nakon što je pretrpeo velike gubitke u početnom napadu protiv Rusije u junu. „U više navrata sam im govorio da se priručnici NATO-a ne odnose na Ukrajinu“, izjavio je jedan vojnik o svojoj obuci u Engleskoj. „Njihov odgovor je bio da je tako, sve je bilo unapred određeno. „Naši vojnici su iskusniji od onih koji bi trebalo da ih obučavaju. Mnogi od njih se bore već deset godina”, rekao je drugi. „Daleko smo daleko od NATO standarda. Kijev je okrivio nedostatak zapadne podrške u vezi sa svojom letnjom kontraofanzivom za svoje dosadašnje zapanjujuće rezultate. Američki zvaničnici koje mediji citiraju tvrdili su da je Kijev nepotrebno trošio resurse, odbijajući da koncentriše snage za odlučujući udar, i da je bio previše nesklon žrtvama.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.