Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO stručnjaci dolaze u inspekciju Beogradu

Tim NATO eksperata doći će u Beograd ovog meseca kako bi proverio kako Srbija primenjuje ono, na šta se obavezala prema NATO paktu kroz IPAP sporazum i ostale dokumente (IPAP). Vlada Srbije sporazum je usvojila 15. januara 2015. godine. O dolasku NATO inspekcije u Beograd, saopštila je Dijana Ivančić, načelnica Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Beograd je bio u obavezi da sačini izveštaj o primeni IPAP-a za prošlu godinu i u martu je taj izveštaj podnet sekretarijatu NATO-a. Ivančićeva je rekla da je zadovoljna tempom sprovođenja onoga što je dogovoreno i očekuje da će biti zadovoljni i predstavnici NATO alijanse.


Ilustracija: Novosti

Podsetimo, Skupština Srbije je pre tri meseca ratifikovala i Sporazum o saradnji sa NATO-om koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO pakta, a koji zakon je potvrdio i predsednik Nikolić.

Sporazumom se pripadnicima NATO trupa omogućava slobodno i nesmetano kretanje bez krivične, prekršajne i materijalne odgovornosti preko cele teritorije Srbije.

Ovim sporazumom, Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju i infrastrukturu snagama NATO-a. Njima se dopušta nesmetan pristup svim državnim i privatnim objektima, garantuje diplomatski imunitet i druge privilegije, te se omogućava i pristup objektima Ministarstva odbrane – svi uslovi zbog kojih je SR Jugoslavija bila bombardovana.

Pripadnici NATO-a i njihova vozila imaće, kako se navodi, "pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.