NATO štab u Sarajevu: NATO ne tera nikoga da mu se pridruži

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO štab u Sarajevu: NATO ne tera nikoga da mu se pridruži

NATO štab u Sarajevu saopštio je danas da Alijansa ne tera nikoga da joj se pridruži, već je to suverena odluka suverenih država.

"Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država", naveli su u NATO štabu u Sarajevu, povodom Rezolucije o vojnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << neutralnosti koju je usvojio parlament RS.

NATO štab je naveo da Alijansa nastavlja saradnju s institucijama BiH, objavio je sarajevski portal Klix.ba.

U saopštenju se navodi da na zahtev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkako je uspostavljen, krajem 2004. godine, daje stručne savete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

"Svesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija", naveo je NATO štab u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je za Klix.ba da je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou, kao i da se one moraju poštovati.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, u kojoj je navedeno da je RS neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS na kome bi se donela konačna odluka o tom pitanju.

U rezoluciji se navodi da ranije doneti akti Skupštine RS, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.