NATO sprema velike manevre – 36.000 pod šlemom

Izvor: Mondo, 28.Avg.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO sprema velike manevre – 36.000 pod šlemom

NATO će najesen održati svoje najveće vojne vežbe od 2002. godine, uz učešće 36.000 vojnika, koje ne povezuje s napetošću u odnosima s Rusijom, rekao je jedan od vojnih zvaničnika NATO u četvrtak.

Foto: iStock

Vežbe će se održati od 3. oktobra do 6. novembra, uglavnom u Italiji, Španiji i Portugaliji, izjavio je na konferenciji za štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Vašingtonu francuski general Žan-Pol Palomeros, vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO.

I na društvenim mrežama

Društvene mreže će biti deo vežbe, s fiktivnim protivnicima, ali verovatno i s pravim, objasnio je general. "Ne mogu ni da zamislim da neće biti posete našim sajtovima" na Internetu, rekao je on.

Nazvane "Spoj trozupca" (Trident Juncture) vežbe će biti "visokog intenziteta" uz angažovanje uključivati 27 od 28 zemalja NATO, i sedam zemalja partnera NATO, rekao je on. Po rečima generala Palomerosa, vežbe nisu konkretno povezane s krizom u Ukrajini i s rastućom napetošću sa Rusijom.

"Odluka (o vežbama) je doneta na samitu (NATO) 2012. godini u Čikagu. U to vreme, još smo imali odlično partnerstvo s Rusijom", rekao je on.

"Nema agresivnog stava, NATO ispunjava svoju ulogu u stvarima kolektivne odbrane i upravljanja krizama", dodao je on. Scenarija vežbi obuhvataju sve komponente savremenog ratovanja, kao što su raketna odbrana, sajber-napad i "hibridno ratovanje", uz propagandne aktivnosti.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.