NATO snage za zaštitu od Rusije

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO snage za zaštitu od Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su zemlje članice odobrile formiranje nove privremene vojne sile za brzo reagovanje, koja će biti operativna početkom 2015. godine, a zatim prerasti u stalnu silu za zaštitu od Rusije i drugih pretnji.

Prema izveštajima agencija, ministri država članica NATO odobrili su u Briselu mere oblikovane tako da uvere zemlje članice u ruskom susedstvu da ih Alijansa štiti i da im pruža podršku, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U okviru pomenutih mera su pojačane vazdušne patrole iznad Baltičkog mora i upotreba rotirajućih vojnih jedinica u Poljskoj i baltičkim državama.

"Mi štitimo naše saveznike i podržavamo naše partnere", rekao je Stoltenberg, navodeći da će NATO aktivirati četiri fonda za pomoć Ukrajini - za modernizaciju logistike, sajber ratovanje, komandu i kontrolu i medicinske usluge.

Stoltenberg je ranije rekao da će američki državni sekretar Džon Keri i ministri iz 28 zemalja razgovarati o načinima funkcionisanja Alijanse u "svetu koji se menja".

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, sada je izazov to što proruske snage i Rusija ne poštuju mirovni sporazum iz Minska.

Stoltenberg je 2014. godinu opisao kao "godinu agresije, kriza i konflikata".
Pogledaj vesti o: NATO,   Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.