NATO simulira presretanje ruskih aviona

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO simulira presretanje ruskih aviona

U Litvaniji su pripadnici NATO snaga izveli vežbu presretanja ruskih aviona u savezničkom vazdušnom prostoru, u okviru koje je belgijski pilot demonstrirao kako trči kroz hangar za avione i uskače u kabinu svog borbenog aviona F-16.
Takođe, nekoliko pilota iz Velike Britanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Francuske i Danske prikazalo je kako po lošem vremenu mogu da uzlete uz brzinu od 900 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Tokom simulacije, NATO piloti su nosili rakete vazduh-vazduh kako bi simulirali presretanje ruskog aviona na putu ka Litvaniji, a u vežbi je prikazana i vizuelna kontrola statusa letelice.
Vazdušna komanda smatra da ovaj tip vežbe može da istakne kako NATO avioni pomažu u zaštiti kontinenta.
Narušavanje vazdušnog prostora NATO-a iznad Baltika smanjilo se od 2014. godine, kada je Rusija proglasila aneksiju Krima, međutim aktivnosti na granicama savezničkih zemalja i dalje su stalne, naročito što avioni lete iz Rusije preko Baltičkog mora do ruske enklave Kalinjingrada.
"Manje-više, to se svakodnevno dešava", rekao je nemački poručnik Klaus Heberzecer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.