NATO se kreće ka Severnoatlantskoj organizaciji za sajber bezbednost?

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO se kreće ka Severnoatlantskoj organizaciji za sajber bezbednost?

Alijansa radi na suprotstavljanju opasnom bezbednosnom izazovu.

24/06/2011

Menekse Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula – 24.6.2011.

Nakon sajber napada u Estoniji i Gruziji 2007, odnosno 2008. godine, NATO je prepoznao da sajber bezbednost treba da bude stavljena u vrh novih bezbednosnih izazova sa kojima treba izlaziti na kraj narednih godina.

To zauzvrat zahteva jačanje sposobnosti Alijanse za sajber odbranu, jer se pretnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << razvijaju i postaju sve sofisticiranije, potencijalno podrivajući kritične sisteme i infrastrukturu.

„Sajber napadi mogu da sruše jednu zemlju, a da nijedan vojnik ne pređe njene granice; i nije preterano reći da sajber napadi postaju novi oblik stalnog ratovanja niskog intenziteta“, kaže generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Taj novi bezbednosni izazov bio je na dnevnom redu sastanka ministara odbrane NATO-a, koji je održan 8. i 9. juna u Briselu. Ministri su postigli dogovor o akcionom planu i revidiranoj politici sajber odbane, koja ne samo da će obezbediti bržu i efikasniju zaštitu mreža samog NATO-a, nego će takođe pružiti Alijansi i partnerima veću pomoć u sprečavanju sajber napada, suočavanju sa njima i ograničavanju njihovog uticaja.

Nova strategija zahteva da sve strukture NATO-a budu stavljene pod centralizovani sistem zaštite i da se od 2012. godine sve njegove mreže prate 24 sata dnevno.

„Na tom sastanku NATO je doneo oduku da počne saradnju sa EU; ali evropski pristup sajber odbrani još uvek je ograničen na bezbednost kompjutera, jer je fokusiran samo na Tim za reagovanje na hitne kompjuterske slučajeve (CERT)“, objašnjava Salih Bıčakči, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Išik i jedan od najistakutijih eksperata za pitanje sajber odbrane.

U međuvremenu, Evropa se hvata u koštac sa potrebom da razmotri zajedničku strategiju.

Prema rečima Džana Buharalija, direktora firme Istanbul ekonomi konsalting (EDAM), s obzirom da EU još uvek nema specifičnu zajedničku politiku na polju pitanja odbrane, ona trenutno ne može da sprovodi efikasnu zajedničku odbrambenu poltiku protiv sajber napada.

Sjedinjene Države preuzele su ulogu potencijalnog lidera u sajber odbrani. Prema Buharalijevim rečima, najnovija odluka Obamine administracije da na sajber napade odgovori konvencionalnim oružjem pokazuje da ovo pitanje dobija na značaju širom sveta.

Međutim, dodaje on, sve te inicijative služe jedino kao izjave o nameri, bar za sada.

Iako ključni član NATO-a, Turska zaostaje na tom polju i nije na naprednom nivou organizacije kada je reč o sajber odbrani. „Uprkos uvrštavanju pitanja sajber bezbednosti u Dokument o politici nacionalne bezbednosti, nije sasvim jasno kako sprovesti taj koncept“, izjavio je Bıčakči za SETimes.

Osnivanje novog Ministarstva tehnolgije posmatra se kao obećavajući korak, rekao je Bıčakčı, dodajući međutim da nijedna država ne može da osigura sajber bezbednost isključivanjem privatnog sektora.

Prema rečima Mustave Invera, šefa odeljenja u Agenciji za informatičke tehnologije i komunikacije (BTK), važno je da „država preuzme odgovornost u ime svojih građana i osigura da se i javni i privatni sektor odupru takvim napadima“.

S obzirom na brojne komisije i agencije koje su u to uključene, jedan od glavnih problema Turske je preklapanje nadležnosti.

Među organizacijama koje igraju ulogu su TIBITAK-BOME (Interventni tim za događaje vezane za kompjutere), koji obavlja zadatke CERT-a; BTK i TIB (Turska direkcija za komunikacije), čiji je zadatak zaštita interneta; i TIBITAK-UEKAE (Nacionalni istraživački institut za elektroniku i kriptologiju), koji služi kao kontaktna tačka NATO-a u Turskoj.

„Takvo stanje sprečava Tursku da postane važan akter za inicijative NATO-a. Međutim, kao rezultat svog članstva, Turska će biti puno spremnija da sledi strategiju NATO-a za jačanje sajber odbrane“, rekao je Bičakči za SETimes.

Sa druge strane, zamenik direktora instituta TIBITAK-UEKAE Mert Ineri misli da je, na državnom nivou, već uspostavljena vrsta svesti vezana za sajber pretnje.

Krajem januara Turska je organizovala simuliranu operaciju nacionalne sajber bezbednosti, zajedno sa rukovodstvom TIBITAK i BTK. Cilj je bio da se testira bezbednost 41 strateškog sistema nacionalnih institucija u odnosu na upade i napade.

Prema Binali Jildirimu, januarska operacija je uspešno završena i biće još operacija u budućnosti. Međutim, dodao je on, i dalje je od suštinskog značaja razviti sistem koji će stalno biti pripravan.

Ukupno gledano, kažu eksperti, Alijansa ide u pravom smeru, uzimajući u obzir značaj mekih bezbednosnih pitanja u promenljivoj bezbednosnoj klimi. Međutim, i dalje preostaje puno posla.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.