NATO šalje avione iznad Crnog mora: Rusija stvara rizike

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 20:02

NATO šalje avione iznad Crnog mora: "Rusija stvara rizike"

NATO povećava obaveštajne aktivnosti iznad Crnog mora.

U svetlu prekida prehrambenog sporazuma NATO će pojačati obaveštajne aktivnosti u regionu Crnog mora, uključujući i pomoću patrolnih aviona i bespilotnih letelica, navodi se u saopštenju nakon održanog Saveta NATO-Ukrajina.

U saopštenju se podseća da je prisustvo NATO-a u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećano prošle godine, između ostalog i sa dve nove multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Rumuniji.

Alijansa je istakla i da Rusija svojim dejstvima navodno stvara "rizike po stabilnost" Crnog mora, koje je od strateškog značaja za NATO.

Prehrambeni sporazum Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula. U ponedeljak je Rusija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Rusija odmah vratiti implementaciji inicijative čim njen ruski deo bude ispunjen. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se Kijev nada da će nastaviti sa isporukama žita preko Crnog mora bez učešća Rusije, a Kijev čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske. Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.