NATO raketa u ribarskoj mreži

Izvor: Politika, 18.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO raketa u ribarskoj mreži

Na dnu mora blizu rta Mala gora i poznate Plave špilje, nalazi se neaktiviran AGM-88 HARM američke proizvodnje

Luštica – Uprava pomorske sigurnosti (UPS) Crne Gore objavila je juče oglas za pomorce u kome se navodi da je u moru pred Lušticom na poziciji 42 stepena 21.92 minuta severno, 018 stepeni 35.00 minuta istočno pronađena neeksplodirana mina. Ova pozicija je u blizini poznate Plave špilje, jedne od najvećih atrakcija na ovom delu Crnogorskog primorja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U oglasu se navodi da je neeksplodirana mina na dubini od oko 100 metara. UPS je svim pomorcima preporučila da se drže na najmanje jednu milju udaljenosti od mesta na kome je otkriveno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Povod za ovaj oglas je ulov ribara sa Luštice, Srećka Andričića. On je prošlog petka, izvlačeći mreže u uvali Veslo, došao do neobičnog ulova – NATO protivradarske rakete zaostale iz vremena bombardovanja SRJ 1999. godine.

„Kad smo dovukli mrežu do površine i videli što smo ’uhvatili’, bilo nas je strah, ali smo, ipak, pokušali da raketu dovučemo bliže kopnu u pliće more gde bi nadležne službe mogle da je uklone ili unište. Ipak, mreža je popustila i pocepala se pod teretom rakete koja je ponovno potonula, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da policiji odmah prijavimo ceo slučaj”, ispričao je luštički ribar novinarima.

U Pomorskoj graničnoj policiji smatraju da se radi o neeksplodiranoj protivradarskoj raketi. NATO avijacija je gađala radarske položaje Vojske SRJ na Luštici, pa se na dnu mora blizu uvale Veslo, verovatno nalazi neaktivirana protivradarska raketa AGM-88 HARM američke proizvodnje.

Direktor Regionalnog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele Veselin Mijailović rekao je da ih niko nije zvanično obavestio o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva u moru kod Luštice.

„Teško je roniocima da nađu, a kamoli da uklone neeksplodirano ubojno sredstvo sa dubine od oko 100 metara. Za sada nemamo mogućnosti da to uklonimo jer ne možemo da šaljemo ronioce na toliku dubinu a ne znamo da li je u pitanju magnetna, indukciona, akustična mina, ili, pak, nešto drugo”, kaže Mijailović dodajući da je, imajući u vidu veliku dubinu na kojoj se eksplozivna naprava nalazi, ona „bezopasna” za nautičare koji plove tim područjem.

Ž. Komnenović

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.