NATO proširuje misiju KFOR-a

Izvor: Southeast European Times, 13.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO proširuje misiju KFOR-a

Ministri odbrane NATO-a složili su se u četvrtak da prošire mandat KFOR-a kako bi uključivao i obuku nove vojske Kosova.

13/06/2008

(Euobzerver - 13/06/08; AP, Rojters, AFP, DPA, Dojče Vele, BBC - 12/06/08)

Odlukom koju su ministari odbrane NATO-a doneli u četvrtak (12. jun) otvoren je put KFOR-u da počne obuku nove vojske Kosova, ubrzo nakon što ustav te nove nezavisne države stupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na snagu u nedelju.

"NATO će nadgledati okončanje dužnosti Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) i nadzirati i pomagati nastanak i obuku Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) koje će biti pod civilnom kontrolom", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer u Briselu, prenosi DPA.

Ta odluka, istakao je on, omogućiće Alijansi da podrži napore Kosova u izgradnji neophodnih demokratskih bezbednosnih institucija.

Kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 17. februara, premijer Hašim Taći ponovio je posvećenost Prištine predlogu rešenja bivšeg specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija.

Planom je pored ostalog predviđeno raspuštanje KZK i uspostavljanje KBS kao multietničkih, lako naoružanih snaga koje broje oko 2.500 pripadnika. Ostalo je međutim nejasno da li su predstavnici srpske manjine na Kosovu spremni da se pridruže tim snagama, rekao je portparol NATO-a Džejms Apaturaj. Uz podršku Srbije i Rusije, ta zajednica se i dalje snažno protivi nezavisnosti Kosova.

KBS će se u početku fokusirati na krizni menadžment, civilnu zaštitu i čišćenje mina, izjavio je de Hop Shefer u četvrtak.

Cilj NATO-a je da do kraja ove godine postoje potpuno operativne snage od 1.200 pripadnika, izvestio je AP pozivajući se na neimenovane diplomate.

Međutim, 636 španskih vojnika na Kosovu neće učestvovati u nastojanjima NATO-a da obuči KBS, dok će Rumunija i Slovačka verovatno kasnije doneti odluku o tom pitanju. Te tri zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova i insistiraju na tome da bi njihovo učešće u misiji obuke nagovestilo de fakto priznanje.

Prema sporazumu od četvrtka, bviće uspostavljen specijalni fond za projekat KBS-a izvan glavnog budžeta NATO-a. Mada će Španija zadržati svoj kontingent u KFOR-u koji broji 16.000 pripadnika, zemlja neće finansijski doprineti misiji.

Turska je međutim blokirala predloženu promenu operativnog plana KFOR-a vezanu za saradnju između snaga predvođenih NATO-om i EULEKS-a, tvrdeći da bi to moglo da znači razmenu osetljivih vojnih informacija sa Kiprom, koji je članica EU, ali ne i 26-člane Alijanse.

Posmatrači misle da bi to moglo da donese poteškoće međunarodnim naporima na Kosovu.

De Hop Shefer međutim očigledno ne deli te zabrinutosti. "Mi znamo gde smo u odnosima između UNMIK-a i KFOR-a, a misija EULEKS će imati odnos sa UNMIK-om", rekao je on. "Nijedan komandant KFOR-a neće mirno stajati po strani ako dođe do vanredne situacije i ako su građani u opasnosti: to mora da bude kristalno jasno".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.