Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO preispituje saradnju sa Rusijom

BRISEL - NATO treba da razmotri da li da nastavi saradnju sa Rusijom koja je uspostavljena nakon hladnog rata zbog ruske ruske intervencije u Gruziji, izjavio je danas američki ambasador u NATO-u Kurt Volker.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sazvala je za utorak sastanak ministara inostranih poslova 26 zemalja NATO-a, na kojem će se razgovarati o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako će se ruska intervencija odraziti na saradnju NATO-a i Rusije.

Volker je rekao da za sada nije doneta odluka o merama koje će se primeniti, ali da će članice te vojne organizacije razmotriti da li treba i dalje održavati redovne sastanke ministara inostranih poslova i ambasadora zemalja članica NATO-a sa ruskim zvaničnicima. Kako je naveo, mogao bi biti doveden u pitanje i dijalog eksperata za borbu protiv terorizma, suzbijanje narkotika i protivraketnu odbranu.

"Sve te aktivnosti sada će biti ponovo razmotrene i zapitaćemo šta ćemo činiti i da li ćemo nešto činiti da bismo pokazali da sa Rusijom ne sarađujemo kao obično", rekao je Volker uz napomenu da SAD ne žele ni da se sukobljavaju sa Rusijom ni da zatvore forume dijaloga.

"Ne želimo negativnu dinamiku u odnosima sa Rusijom, želimo razvoj saradnje. Ali da bi se to dogodilo Rusija treba da se povuče iz Gruzije, da poštuje njen suverenitet i teritorijalni intefritet i da

igra po pravilima 21. veka", kazao je on.

Volker se osvrnuo i na pretnje koje je Moskva uputila Poljskoj zato što je prihvatila da se na njenoj teritoriji postavi deo američkog antiraketnog štita uz obrazloženje da nije usmeren ka Rusiji.

"Niko ne preti Rusiji i zato Rusija ne treba da preti nikome", kazao je Volker.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO preispituje saradnju s Rusijom

Izvor: Mondo, 16.Avg.2008

Čelnici NATO-a razmišljaju da li da nastave saradnju sa Rusijom, koja je uspostavljena nakon hladnog rata, zbog ruske ruske intervencije u Gruziji. Mogao bi biti doveden u pitanje i dijalog eksperata za borbu protiv terorizma, suzbijanje narkotika i protivraketnu odbranu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.