NATO poziva Srbe u KSB

Izvor: B92, 20.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO poziva Srbe u KSB

Varšava -- Ministri odbrane članica zemalja NATO-a pozvali su kosovske Srbe da se u većem broju uključe u nove Kosovske snage bezbednosti (KSB).

Poziv je upućen sa neformalnog sastanka u Krakovu, na kom su ministri NATO-a izrazili zadovoljstvo saradnjom Kfora i Euleksa na Kosovu. "Saveznici su zadovoljni načinom na koji Kfor sprovodi svoje nove zadatke", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je generalni sekretar tog vojnog saveza Jap de Hop Shefera na konferenciji za novinare u Krakovu.

On se nada da će se kosovski Srbi u većem broju uključiti u novoformirane Kosovske snage bezbednosti.

Ministri odbrane su, prema rečima generalnog sekretara, zadovoljni što je situacija na Kosovu ostala mirna uprkos složenom političkom okruženju.

"Saveznici su izrazili zadovoljstvo načinom na koji sarađuju različiti međunarodni akteri na terenu, to se, naravno, odnosi na saradnju Kfora i misije Euleks", kazao je Shefer.

Region zapadnog Balkana bio je tema u Krakovu i zbog sastanka s predstavnicima Albanije i Hrvatske, zemalja iz regiona koje su već dobile pozivnicu za NATO, a Shefer je večeras rekao da nije bilo reči o Makedoniji.

"NATO ne zna šta je to veto, mi operišemo konsenzusom, a nažalost, na samitu u Bukureštu tog konsenzusa, kada je Makedonija u pitanju, nije bilo", odgovorio je na pitanje makedonskih novinara.

NATO se nada da će spor oko imena između Grčke i Makedonije, zbog kojeg prošle godine u Bukureštu nije bilo konsenzusa oko pozivnice Makedoniji, biti rešen što pre, a Shefer je obećao da će u međuvremenu NATO sa Skopljem nastaviti tesnu saradnju u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

"NATO nema niti traži da igra direktnu ulogu u sporu oko imena", upozorio je, međutim, generalni sekretar Alijanse.

Najviše vremena prvog dana dvodnevnog neformalnog samita, ministri odbrane NATO-a posvetili su ključnoj misiji, Isaf u Avganistanu, gde, kako je kazao prvi čovek Alijanse, "NATO i međunarodna zajednica ne mogu sebi da priušte luksuz da ta misija doživi fijasko."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija jedna od najvažnijih tema razgovora ministara odbrane NATO-a

Izvor: VOA, 19.Feb.2009, 23:37

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže kako očekuje da će ministri odbrane zemalja članica NATO razgovarati o tome kako da obnove zvanični dijalog sa Rusijom, tokom razgovora danas i sutra, u Krakovu, u Poljskoj. Taj dijalog je ..

Nastavak na VOA...

Priprema nove odbrambene doktrine Alijanse

Izvor: Danas, 19.Feb.2009

U Krakovu je juče otvoren dvodnevni samit ministara odbrane članica NATO, predvođenih generalnim sekretarom Alijanse Jap de Hop Sheferom, na kojem je među glavnim temama priprema nove odbrambene doktrine tog vojnog saveza.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.