NATO ohrabruje region na dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ohrabruje region na dijalog

Dan nakon izjave albanskog premijera Edija Rame o mogućoj destabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu ako izostane EU perspektiva, u Alijansi su Tanjugu rekli da ih zabrinjava pogoršanje situacije u poslednje vreme i da apeluju na dijalog.

"Ohrabrujemo lidere na Zapadnom Balkanu da se drže svojih obaveza i da nastave putem dijaloga i pomirenja. NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ostatak međunarodne zajednice imaju ulogu da pomognu, ali se konačno rešenje za probleme regiona mora naći u samom regionu", navodi se odgovoru neimenovanovanog zvaničnika NATO na pitanje da prokomentariše Raminu izjavu.

U NATO navode i da budućnost Zapadnog Balkana vide u okvirima evro-atlantske saradnje.

"NATO budućnost Zapadnog Balkana vidi u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija, a lidere zemalja regiona poziva da nastave putem dijaloga i pomirenja", navodi se u odgovoru.

Na molbu da iznesu ocenu o trenutnoj situaciji u regionu i stavu albanskog premijera Edija Rame koji ne isključuje i mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije, u sedištu NATO naglašavaju svoju zabrinutost zbog "pogoršanja situacije u poslednje vreme".

Iz Alijanse poručuju i da je Zapadni Balkan od strateškog interesa i za EU i za NATO.

"Stabilnost i bezbednost ovog regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, pažnju i angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i nastavak misije KFOR.

KFOR će nastaviti da ima svoju ulogu u podršci svih građana na Kosovu, u skladu sa mandatom UN", rečeno je Tanjugu u sedištu NATO u Briselu.

Visoki zvaničnik NATO u odgovoru Tanjugu naglašava da Severnoatlantska alijansa podržava evroatlantske aspiracije zemalja regiona i ponavlja da su "demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi neophodni za saradnju i stabilnost regiona".

"Mi budućnost regiona vidimo u okvirima evro-atlantske saradnje i integracija za one zemlje koje to žele. To će biti od koristi za građane, za te zemlje kao i za celu evro-atlantsku porodicu. Odlučni smo u nameri da pomognemo zemljama u regionu da sprovedu reforme u cilju boljeg života svojih građana, bez obzira da li one žele da se priključe NATO ili ne. Mi poštujemo njihov izbor, šta god on bio", poručio je taj zvaničnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.