NATO odbija da razgovara sa Rusijom – Putin

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2023, 18:17

NATO odbija da razgovara sa Rusijom – Putin

Rusija je spremna da traži diplomatsko rešenje za krizu u Ukrajini, ali Kijev i njegovi podržavaoci u SAD i NATO odbijaju da razgovaraju sa Moskvom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Sve razlike moraju biti rešene za pregovaračkim stolom“, izjavio je Putin afričkim liderima tokom samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu Petersburgu u petak. „Problem je što oni odbijaju da razgovaraju sa nama“ „Aktuelni ukrajinski režim takođe odbija pregovore i to je zvanično objavio. Ukrajinski predsednik potpisao je relevantan dekret prošle jeseni, izjavio je Putin. Ruski lider je tvrdio da je koren sukoba između Moskve i Kijeva „stvaranje pretnji po bezbednost Rusije od strane SAD i NATO-a“. Međutim, Vašington i njegovi saveznici takođe „odbacuju pregovore o pitanjima obezbeđivanja jednake bezbednosti za sve strane, uključujući i Rusiju“, dodao je on. „Mnogo puta smo rekli – i zvanično sam to izjavio – da smo spremni za te razgovore“, insistirao je Putin. „Ne možemo im nametnuti te pregovore“, izjavio je on i dodao da „treba da postoji dijalog i sa drugom stranom“ od strane međunarodne zajednice kako bi se Ukrajina ubedila da se uključi u pregovore. Putin je takođe naglasio da je Moskva „zahvalna afričkim prijateljima“ na njihovim naporima da pronađu mirno rešenje ukrajinskog sukoba. Misija visokih afričkih lidera i zvaničnika, uključujući predsednike Južne Afrike, Senegala i Zambije, posetila je St. Petersburg i Kijev sredinom juna da predlože svoju mirovnu inicijativu od deset tačaka Putinu i Zelenskom. Afrički plan, između ostalih, poziva na garancije bezbednosti i slobodno kretanje žitarica kroz Crno more, kao i na oslobađanje zatvorenika i brz početak mirovnih pregovora. U intervjuu za RIA Novosti u četvrtak, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, koji je predsedavajući Afričke unije (AU) i bio je deo mirovne delegacije, izjavio je da on i njegove kolege „još nisu dobili nikakvu ubedljivu potvrdu njegovog interesa [Zelenskog]” da se uključi u pregovore sa Rusijom. Prošlog meseca, ukrajinski lider je ponovio svoj stav da pregovori sa Moskvom mogu da počnu tek nakon što se ruske snage povuku sa svih ukrajinskih teritorija unutar njenih granica iz 1991. godine, uključujući Krim. Rusija je odbacila zahteve Zelenskog kao nerealne, uz obrazloženje da su oni znak nespremnosti Kijeva da reši sukob diplomatskim putem. Prema Moskvi, to joj ne ostavlja drugog izbora osim da nastavi da radi na postizanju svojih ciljeva u Ukrajini vojnim putem.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.