NATO obučava srpske komandose

Izvor: Mondo, 03.Apr.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO obučava srpske komandose

Sedmoro oficira iz Komande združenih snaga NATO u Napulju održava u kasarni u Pančevu trodnevni kurs pripadnicima Specijalne brigade Vojske Srbije.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija

Cilj obuke je razmena iskustava o protivpobunjeničkim operacijama, potvrđeno je FoNetu u Kancelariji NATO u Beogradu.

Na kursu učestvuju 22 oficira >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Vojske Srbije, čina od poručnika do potpukovnika, a najbrojniji su komandiri četa.

Oni se upoznaju i sa zajedničkom savezničkom doktrinom o protivpobunjeničkim operacijama, kao i obaveštajnim i operacijama civilno-vojne saradnje.

Bombardovanje "zabranjena" tema

Na pitanje da li je, s obzirom da se kurs održava u vreme obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja, bilo razgovora i na tu temu, predstavnici Kancelarije NATO kažu da postoji "džentlmenski sporazum da se o tome ne priča, jer profesionalci ne govore o tim stvarima".

Iz Kancelarije NATO su objasnili da je taj kurs i specifičnu obuku zatražila srpska strana i da nisu očekivali tako dobar nivo obučenosti pripadnika Vojske Srbije.

Potpukovnik nemačke vojske Tomas Franc iz Odeljenja Komande združenih snaga za za vojnu saradnju rekao je FoNetu da je počastvovan što je u u Srbiji kao predstavnik NATO i što ima priliku da razmenjuje ideje sa srpskim oficirima.

"Tokom kursa pokrivamo ogroman opseg tema. Fokusiramo se na informacione operacije, na sveobuhvatni pristup, ali uključujemo i više vojne teme, kao što su delovanje protiv improvizovanih eksplozivnih naprava i angažovanje specijalnih snaga u protivpobunjeničkim operacijama", objasnio je Franc.

Prema njegovoj oceni, Vojska Srbije je dostigla veoma visok nivo interoperabilnosti sa snagama NATO.

Koncept operativnih sposobnosti NATO je proces, to je dugoročni angažman, naš rad se nikad ne završava, dolaze novi regruti koji moraju da budu obučeni, a status NATO evaluacije mora da se ponovo procenjuje nakon dve godine, istakao je Franc.

NATO general: Jačanje vojnih veza sa Srbijom

On je napomenuo da je u saradnji NATO sa Srbijom korist obostrana, pogotovo što dolazi do razmene ideja i što srpski oficiri veoma aktivno učestvuju u obuci.

Franc je podsetio da NATO prihvata neutralnost Srbije i veoma mnogo ceni njen doprinos mirovnim operacijama pod okriljem Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN).

Srbija i NATO: Gde smo danas?

Kako je naglasio, u EU prepoznaju NATO standarde kao veoma visoke na polju interoperabilnosti, što znači da Vojska Srbije može da koristi obuku i procedure provere znanja Alijanse i za obučavanje svojih snaga za mirovne operacije.

Početak trodnevne obuke bio je u utorak u pančevačkoj kasarni, koju su tada drugim povodom posetili ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović, ali se nisu sastali sa oficirima NATO.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.