NATO: novi saveznik bez saveza

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: novi saveznik bez saveza

18.12.2014. -

Prema saopštenjima medija, u okviru Nedelje Ukrajine koja se odvija u EU, u radnoj poseti Briselu nalazi se ukrajinska delegacija na čelu sa premijerom Arsenijom Jacenjukom.

Ukrajinski i drugi evropski mediji složno ističu u naslove svojih saopštenja reči „mapa puta“. Ipak, to još nije zvaniči Akcioni plan za članstvo u NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << -u koji dobiaju u prvoj fazi zvanični kandidati za članstvo. Mapa puta koju su pomenuli komentatori je za sada politička tvorevina samog gospodina Jacenjuka. On je svoju mapu izneo u toku konferencije za štampu prema rezultatima sastanka sa generalnim sekretarom alijanse Jensom Stoltenbergom. To je kao prvo ukidanje vanblokovskog statusa, kao drugo izvođenje reformi u sferi bezbednosti, politike, ekonomije, prava, kako bi se odgovaralo standardima i kriterijumima NATO-a, i konačno, organizacija refrenduma o stupanju u alijansu.

Uzvišenih izjava i lepih metafora na stastanku u štabu NATO-a bilo je više nego dovoljno. Teško da ih treba sve nabrajati. Ali jedno ipak vredi pomenuti. „Sećam se kako sam pre 9 meseci govorio da NATO-a nema na našem radaru. Sada se slika na radaru promenila.“ – slikovito se izrazio Jacenjuk. A šta pokazuje ovaj politički radar Kijeva, više ne čudi. Mi vidimo na njemu ruske tenkove, avione i ruske vojnike – oduševljavao je svoje briselske slušaoce šef ukrajinskog kabineta. Tome se zaista ne treba čuditi, uzimajući u obzir da istog dana na brifingu održanom u Kijevu načelnik ukrajinskog generalštaba Viktor Muženko je izjavio da na teritoriji Ukrajine ima do 10 000 ruskih vojnika, a još najmanje 50 000 oko istočne granice Ukrajine.

Posle takvih reči načelnik štaba alijanse, gospodin Stoltenberg, više nije mogao da prođe bez uveravanja u punu podršku ukrajinskog partnera. Između ostalog sada, može se reći, ne samo partnera, već i saveznika, makar i bez saveza. Kako su ovih dana saopštile svetske novinske agencije, Barak Obama je pristao da potpiše Ako o podršci slobode u Ukrajini koji je usvoji senat SAD i koji joj daje staus saveznika SAD van NATO-a i mogućnost isporuki teškog naoružanja. I ujedno odluku o novim sankcijama protiv Rusije.

Za naoružanje, jasno, Kijev će reći hvala. A Jacenjuku nije pošlo za rukom da se dogovori o hitnim finansijskim prilivima EU u Ukrajinu. Odgovor je glasio – novac u zamenu za reforme. U medijima su se već pojavile aluzije na to da je Brisel izgubio poverenje prema rečima Kijeva o tome kako teži u Evropu. Zato za drugi Brisel, u mundiru NATO-a, takvo pitanje se ne postavlja, smatra vojni ekspert, glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

- Nikakve izmene koje bi se dešavale u Ukrajini sta tačke gleditša unutarpolitičke sitaucije neće vršiti nikakav uticaj na proces uvlačenja ove zemlje u NATO, kaže ekspert. SAD su postavile sebi jasan cilj – preformatiranje postsovjetskog prostora putem uključivanja bivših sovjetskih republika u sastav alijanse. Ov apolitika će se poštovati bez odstupanja. I Rusija treba da polazi upravo od tih okolnosti.

Između ostalog, Moldavska socijalistička partija nazvala je akt koji je usvojio senat SAD provokacijom, potšo Pentagon dobija pravo da isporučuje oružje u Moldaviju. A to može da iskomplikuje proces pridnjestrovskgo regulisanja. Ko se u Evropi igra vatrom?

Oleg Severgin,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: AP/Eric Vidal    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.